Áthidaló hitel, kölcsön

Az áthidaló hitel egy olyan kölcsönkonstrukció, amit csak nagyon kevés pénzintézet nyújt ma Magyarországon.

Ennek az oka, hogy rendkívül összetett feltételek kapcsolódnak hozzá, és csak egy nagyon szűk rétegnek szól, hiszen célja, hogy elősegítse a lakáscsere folyamatát, vagyis azt, ha meglévő otthonunkból egy új ingatlanba költöznénk úgy, hogy közben mindkettő a tulajdonunkban marad egy ideig.

Minden esetben egy jelzálogalapú konstrukcióról van szó, mely felvehető vásárlásra és építésre egyaránt. A bank ilyen esetben mindkét ingatlant jelzáloggal terheli, ami jellemzően elég fedezetet nyújt ahhoz, hogy megvásárolható legyen az új ház, a költözést követően pedig a régi eladásából befolyó összeggel lehetőségünk nyílik kedvezményesen előtörleszteni a felvett összeget.

Amennyiben a futamidő alatt a régi ingatlan értékesítése nem valósul meg, az áthidaló hitel egyszerű lakáshitellé alakul, amihez a futamidő és a havi törlesztőrészletek is igazodnak.

Az áthidaló hitel feltételei

  • Igénylője kizárólag nagykorú magyar állampolgár lehet.
  • Szükséges az igazolható állandó munkahely, és legalább a minimálbért meghaladó rendszeres kereset.
  • Az áthidaló hitel felvételekor az igénylő ne legyen jelen a negatív KHR listán. A korábbi rossz adós minősítés elévül, ha a tartozás már több mint 1 éve lejárt.
  • A hitelhez mindig szükséges az alapvető dokumentumokon és kereseti igazoláson felül a megvásárlandó ingatlan adás-vételi előszerződése, építéskor pedig a jogerős építkezési engedély, valamint a dokumentáció másolata.
  • Kizárólag az a személy igényelheti az áthidaló hitelt, aki tulajdonjoggal bír a meglévő-, és tulajdonjogot szerez a leendő ingatlanban is.

Mekkora összeggel vehető fel áthidaló hitel?

Az áthidaló hitel normál esetben 500 ezer forintos minimum összegtől indul, felső határa pedig jellemzően az eladásra szánt ingatlan átlagos forgalmi értékének maximum 80 százaléka. Ennek meghatározásáról mindig a hitelintézet dönt a hitelbírálat során, amivel bankonként jelentősen eltérő végösszegek születhetnek, tehát ebből kifolyólag sem mindegy, hogy melyik pénzintézetet választjuk a kölcsön felvételéhez.

Mekkora futamidővel kérhető az áthidaló hitel?

Normál esetben az áthidaló hitel egy gyors lejáratú kölcsönkonstrukció. A maximális futamidő az esetek többségében 2 év, ami itt azt jelenti, hogy ennyi a türelmi idő, ameddig nem kell fizetni sem a felvett tőkét, sem a kamatokat, csak azt követően, hogy a régi ingatlan eladásra került – gyakorlatilag erre van a felvételtől számított két évünk –, és annak az árát levonták a végösszegből.

Bár a legtöbb bank úgy hirdeti, hogy ilyenkor az adósok egy összegben visszafizethetik a felvett kölcsönt, valójában azonban minden esetben több millió forint hátralék marad – hiszen sokkal kevesebb pénzt kapunk a régi lakásunkért –, amit normál lakáshitelként fizethetünk vissza az általunk választott feltételekkel és futamidőkkel, mely ilyenkor akár 10-15 év is lehet.

Zeen is a next generation WordPress theme. It’s powerful, beautifully designed and comes with everything you need to engage your visitors and increase conversions.