babaváró hitel

Babaváró hitel kisokos – 2021 kiadás

Tartalomjegyzék

 1.  A babaváró hitel igénylésének feltételei
 2.  Így módosulnak a babaváró hitel feltételei a gyermekszületések után
 3.  A babaváró hitel igényléséhez szükséges dokumentumok
 4.  A babaváró hitel igénylésének menete
 5.  A babaváró hitel online igénylése
 6.  A babaváró hitel elutasításának okai
 7.  A babaváró hitel törlesztéséről, szüneteltetéséről és buktatóiról
 8. Ilyen esetekben ajánlott a babaváró hitel igénylése
 9.  Gyakran ismételt kérdések

A babaváró hitel, vagy más néven babaváró támogatás 2019. július 1-től van jelen a magyar piacon. A támogatott hitelek kategóriájába sorolható kölcsönszerződés a kormány segítségével valósulhatott meg azzal a célzattal, hogy megkönnyítse a gyerekvállalás, illetve családalapítás előtt álló házaspárok kezdő lépéseit, hiszen minél több gyerek születik, az igénylők annál nagyobb kedvezményeket tudnak igénybe venni hozzá.

A kérdéses hiteltermék részeként maximum 10 millió forint igényelhető, méghozzá a személyi kölcsönökre jellemző szabad felhasználással, legfeljebb 20 éves futamidővel.

Fontos kritériumok, hogy a babaváró hitel kezdő törlesztőrészletei nem léphetik túl a havi 50 ezer forintot, aminek már természetesen az állami kezességvállalás díját is magában kell foglalnia. Legnagyobb előnye a teljes kamatmentesség mellett az, hogy optimális esetben három gyermek után az állam teljesen átvállalja tőlünk az addig megmaradó tartozásunkat.

A babaváró hitel igénylésének feltételei

Mint minden kölcsönformának, úgy természetesen a babaváró hitelnek is rendkívül szigorú feltételei vannak, ha igényelni szeretnénk. Nagyon fontos, hogy a kérdéses konstrukció csak egy ideiglenes alternatívaként jelent meg a piacon, így legfeljebb 2022. december 31-ig lehet igényelni, méghozzá az alábbi kritériumokat szem előtt tartva:

 • Az igénylésre kizárólag házaspárok jogosultak, élettársi viszonyban élők nem, hiszen együttes kérvényt kell benyújtani a kért összeghez.
 • Noha eredetileg a házaspárok csak akkor igényelhettek volna babaváró hitelt, ha legalább az egyik fél első házas, 2020. június 13-tól azonban módosultak a feltételek, így ma már akkor is kérhető ez a speciális kölcsöntípus, ha mindketten elváltak, illetve van már gyermekük a korábbi házasságból.
 • Súlyos korhatárkövetelmény is tartozik a babaváró hitelhez, méghozzá a házaspár női tagjához kapcsolódóan, ezáltal a feleség legalább 18-, legfeljebb 40 év közötti lehet az igényléskor, aminek az oka abban keresendő, hogy a kölcsön feltételei a gyermekvállaláshoz vannak kötve, amit biológiailag csak ebben az érintett intervallumban lehet teljesíteni a legnagyobb valószínűséggel.
 • Noha a külföldi munkahely az egyik fél részéről nem probléma, de a babaváró hitelt csak akkor igényelhetik a házastársak, ha mindketten magyarországi lakcímmel rendelkeznek, arról azonban nem szól a jogszabály, hogy mindkét félnek ugyanarra a helyre kell bejelentkezve lennie.
 • Fontos, hogy az igénylők magyar állampolgárok legyenek, vagy amennyiben külföldi állampolgárok, akkor rendezett tartózkodási joguk legyen, magyar lakcímmel, magyar munkahellyel.
 • A babaváró hitel igénylésekor elengedhetetlen, hogy a házaspár egyik tagjának legalább hároméves, igazolt TB jogviszonya legyen. A hároméves munkaviszonyba a külföldi munkahely csak részben számít bele, a legújabb jogszabálymódosítás értelmében így a három évből legalább három hónapot magyar munkavállalónál vagy magyar vállalkozóként kell eltölteni.
 • Azonnali elutasítással jár, ha a házaspár közül valamelyik büntetett előéletű. Ennek ellenkezőjét érvényes, 30 napnál nem régebbi erkölcsi bizonyítvánnyal lehet majd igazolni.
 • Lényeges kritérium a köztartozás is. Amennyiben tartozunk a NAV felé, netán aktívan rossz adósként szerepelünk a KHR-listán, abban az esetben a babaváró hitel igénylését azonnal megvonják tőlünk.
 • Egy rendkívül lényeges feltétel a babaváró hitel igénylése kapcsán, hogy kizárható legyen minden olyan körülmény, ami ellehetetleníti a babavállalást, ezáltal a legtöbb pénzintézet problémaként kezeli ezen a téren az azonos nemű szülők kérelmét is, noha az örökbefogadott gyermekek egyaránt beleszámítanak a kedvezményezetti körbe.

Így módosulnak a babaváró hitel feltételei a gyermekszületések után

Mint a fentiekben már kitértünk rá, a babaváró hitel bizonyos feltételeinek beteljesüléséhez elengedhetetlen lesz a gyermekvállalás, ezáltal minél több utód érkezik a családba, annál nagyobb kedvezményekre leszünk jogosultak. Lássuk konkrétabban, hogy miként változnak meg a babaváró támogatás feltételei a születések után:

 1. Amint az első gyermek megszületik a szerződéskötéstől számított ötödik éven belül, egyrészt biztosítjuk a babaváró hitel kamatmentességét a futamidő végéig, másrészt pedig az államtól kérvényezhetjük a törlesztés felfüggesztését legalább 3 évre. Amennyiben ikrek születtek 3+2 év szüneteltetésre leszünk jogosultak.
 2. A második gyermek érkezésekor az államtól ismét kérhetjük a felvett hitelösszeg törlesztésének szüneteltetését a fenti időtartamokra, ami mellett az addig fennmaradt tartozásunk 30 százalékát is átvállalja az állam.
 3. A harmadik gyermek érkezése után szüneteltetésre már nincs szükség, az állam ugyanis ilyen esetben automatikusan átvállalja a teljes fennmaradó tartozásunkat a babaváró hitelhez kapcsolódóan. Ez azt jelenti, hogy ahol menetrendszerűen érkeznek a gyermekek és élnek a felfüggesztés lehetőségével, ott a felvett kölcsön, akár a maximális 10 millió forint jelentős része teljes egészében átruházható lesz az államra.

A fentiek kapcsán fontos, hogy amennyiben élni szeretnénk a hitel törlesztésének felfüggesztésével, azt minden esetben külön kell kérvényeznünk a banktól, méghozzá a kisbaba megszületésétől számított 60 napon belül. Ennek lejártát követően már nem leszünk jogosultak a moratóriumra. Ez az eljárásmód ikrek érkezésekor is, ha a minden baba után járó 3 éves felfüggesztést további 2 évvel meghosszabbítanánk.

A kapcsolódó jogszabályok pontosan rendelkeznek arról, hogy mi számít gyermeknek a babaváró hitel tekintetében. Jogosultak vagyunk tehát minden kedvezményre

 • a vér szerint született gyermekek után (abban az esetben is, ha a baba halva született, esetleg időközben elhunyt);
 • a magzat után a terhességnek már a 12. hetétől;
 • a velünk egy háztartásban élő, de más szülőtől származott élő gyermekek után;
 • valamint a közösen örökbefogadott gyermekek után.

Mivel alapvető feltétel a babaváró hitel kedvezménye kapcsán a gyermek születése, ezért ennek meg nem valósulása természetesen súlyos követkeményekkel jár az igénylők számára. Ha a felvételtől számított 5 éven belül nincs gyermekáldás, netán a házaspár válni kényszerül, és egyikük sem vállalja a babaváró hitel feltételeit a továbbiakban – erre ugyanis a legutóbbi rendeletmódosítás értelmében már van lehetőség –, akkor egyszerű, állami kamatozású személyi kölcsönként kell visszafizetni a felvett hitelösszeget.

A babaváró hitel igényléséhez szükséges dokumentumok

A legtöbb hitelkonstrukcióhoz hasonlóan a babaváró hitel igényléséhez is szükségünk lesz néhány dokumentumra. Ezek a legtöbb kölcsönszerződéshez is lényeges iratok, azonban mivel a feltételek kapcsán a gyerekvállalás kimagasló szerepet kapott, ezért természetesen akad specifikus kérés is ezen a téren. Lássuk konkrétan, hogy mire lesz szükségünk a babaváró támogatás igényléséhez:

 • Személyazonosságunk és lakhelyünk igazolását célzó iratok, így személyi igazolvány vagy jogosítvány, esetleg útlevél, továbbá lakcímkártya és adókártya.
 • Munkáltatói igazolás, amivel kapcsolatban rendkívül lényeges kritérium, hogy soha ne legyen 30 napnál régebbi.
 • NAV jövedelemigazolás abban az esetben, ha vállalkozóként folyamodunk a babaváró hitelhez.
 • Bankszámlakivonat, amire csak abban az esetben lesz szükség, ha nem a saját bankunktól igényeljük a kölcsönt. Ilyenkor legalább három hónap kivonatát be kell mutatnunk, hogy igazolhassuk jövedelmünket.
 • TB jogviszony igazolása, amit a kormányhivatalokban tudunk igényelni, de mivel elektronikus formában is elfogadják a bankok, ezért nem kell személyesen felkeresnünk valamelyik hivatalt, elég lesz lekérni a digitális változatot, amivel 3 év munkaviszonyt kell igazolnunk.
 • Terhes kiskönyv, amire akkor lesz szükségünk a leginkább, ha a babaváró hitel igénylésével egyetemben rögtön azt is jeleztük, hogy már úton az első gyermekünk. Ez azért lehet fontos, mert ezzel el sem kell kezdenünk a törlesztést, hanem rögtön 3 év felfüggesztést igényelhetünk. A kiskönyvből a bankok számára kiolvasható, hogy a magzat betöltötte-e már a 12. hetet, ami azért kell, mert a jogszabály szerint innentől kezdve számít támogathatónak a leendő kisbaba. Ügyeljünk a megfelelő kitöltésre, és a bemutatáskor legyen benne a gyermek várható születési időpontja, illetve a szülészorvos aláírása, pecsétje.
 • A legtöbb banknál csak nyilatkozni kell róla, de néhány helyen kérhetik a büntetlen előélet-, a NAV tartozásoktól való mentesség-, valamint a házasság igazolásáról szóló dokumentumokat is.

A babaváró hitel igénylésének menete

Mint a legtöbb kölcsöntípust, úgy a babaváró hitelt is a hazai bankoknál lehet igényelni. Mivel állami támogatású termék, ezért az egyes pénzintézeteknél a feltételek megegyeznek, de a belső szabályzatuk tekintetében lehet eltérés azzal kapcsolatban, hogy kinek adják meg, és kitől utasítják el a támogatást, így érdemes alaposan körülnézni a kínálatban. Az igénylés menet a következő lesz:

Ismerkedjünk meg a bankok ajánlataival

Mint említettük, a babaváró támogatás esetén a bankok ugyanazokkal a feltételekkel dolgoznak, mégsem mindegy, hogy melyiket választjuk, hiszen a bírálatnál a belső szabályzat lesz a döntő, amivel bizonyos esetben százezreket spórolhatunk vagy más tekintetben könnyíthetjük meg a dolgunkat.

Eleve a babaváró hitel a legritkább esetben kerül felvételre önmagában – sokan a lakáshitelnél alkalmazzák önerőként, hiszen 75 százalékban erre is felhasználható –, így amennyiben csak egy vagy két gyermekünk születik, netán egyetlen gyermek sem születik, egyáltalán nem mindegy, hogy kit választottunk.

Eltérés lehet a bankok terén a JTM szabályozásban, a keresetünk kapcsán kiadható hitelösszeg és futamidő tekintetében, hiszen minden pénzintézetnél a belső szabályozás a mérvadó, hogy hány százalékig lehet terhelni a havi nettó jövedelmet. Szintén bankja válogatja, hogy milyen extra költségekkel számolhatunk a felvételkor, ami lényeges, hiszen az ilyen egyszeri fizetni valók is alaposan megdobhatják a kiadásainkat. 

A feltételeket is tanulmányozzuk át

Mivel egy különleges hitelkonstrukcióról van szó, a babaváró hitel esetében lényeges megismerkedni az alapvető feltételekkel, nehogy a későbbiekben érjen minket meglepetés. A házasság, a gyermekvállalás, a gyermekek számához kapcsolódó rengeteg kedvezmény vagy például a kamatmentesség mind egy szálig olyan feltételek, melyek specializálják a felvétel körülményeit, hogy biztosan vállalni tudjuk-e néhány éven belül a követelményeket, lévén gyermekek nélkül a babaváró hitel később egy teljesen hétköznapi, állami kamatozású személyi kölcsönné alakul át.

Érdemes előre megvizsgálni magunkat, hogy megfelelünk-e a feltételeknek, hogy elég-e a keresetünk vagy eleget dolgoztunk-e már a kölcsön igényléséhez, hiszen ezzel rengeteg kellemetlenségtől, felesleges ügyintézéstől és költségtől megóvhatjuk magunkat.

A babaváró támogatásnál gyakran kisbetűs rész például, hogy a kölcsön futamideje során nemcsak a tartozást kell fizetnünk, hanem például kezességvállalási díjat is.

Ezt minden évben, a tőketartozáshoz igazítva állapítják meg – annak a 0,5 százalékáról van szó –, melyet havi elosztásban tesznek a törlesztőrészlethez. A maximálisan igényelhető 10 millió forint esetében ez az első év során például valamivel több mint 4 ezer forintos plusz kiadást jelent.

Szerezzük be a szükséges igazolásokat és dokumentumokat

Bár a babaváró hitelhez nincs szükség túl sok igazolásra és dokumentumra, ellenben érdemes ezeket időben beszerezni, és így elindítani az igénylési folyamatot. Ez soha nem lesz egyszerű feladat, hiszen például egy erkölcsi bizonyítványra vagy egy NAV-igazolásra sokszor napokat kell várni, de egy munkaviszonyt megerősítő dokumentum akár egy nap alatt meglehet, ha rugalmasak a munkahelyen.

Ez azért lényeges, mert a hitel igénylésekor követelmény, hogy egyik dokumentum se legyen 30 napnál régebbi, így ha bármelyikkel kicsúszunk az időből, könnyedén kezdhetjük elölről az egészet.

Az igénylés elindítása és a hitelbírálat

A megfelelő dokumentumok megléte mellett a kiválasztott bankban egy komplett formanyomtatványt és szerződést kell kitöltenünk ahhoz, hogy hozzájuthassunk a babaváró hitel összegéhez. Amint elindítottuk az igénylés folyamatát, a bank következik a hitelbírálattal. Erre az új jogszabály értelmében legfeljebb 10 munkanapja van a pénzintézetnek.

Amennyiben elutasították a kérelmünket, a járási hivataloknál, Budapesten pedig a Fővárosi Kormányhivatalnál lehet fellebbezni, ha viszont sikeres volt a hitelbírálat, a szerződések véglegesítése következik, majd néhány napon belül kiutalják a pénzt a megadott számlaszámra, de a legtöbb helyen készpénzben is átvehetjük majd.

Ezt követően már csak fizetni kell a havi törlesztőrészleteket, illetve eleget tenni a vállalt feltételeknek, azaz legalább egy gyereknek meg kell születnie a szerződéskötéstől számított 5 éven belül.

A babaváró hitel online igénylése

A bankok kínálatában már jóval a koronavírusból fakadó járványhelyzet előtt megjelent az online hiteligénylés lehetősége, mely természetesen a babaváró támogatás esetében is választható alternatíva. Legnagyobb előnye, hogy sok esetben el sem kell hagynunk az otthonunkat ahhoz, hogy kölcsönt igényelhessünk, de a rugalmasság mellett kimagasló gyorsasággal el tudjuk intézni az egész folyamatot, így ha minden adott, akár 1-2 napon belül hozzáférhetünk a pénzünkhöz.

Az online hiteligénylésre hónapokkal ezelőtt még csak akkor keríthettünk sort, ha a saját bankunk részéről kértük a babaváró kölcsönt, azonban ma már szabad bankválasztás van ezen a téren, külsős ügyfélként is mehetünk bárhová, hiszen elkészült egy olyan azonosítási folyamat, ami teljességgel kizárja, hogy más nevében kölcsönt igényeljünk magunknak.

Mivel ez az igénylési forma a járványhelyzet miatt alapvető fontosságú lett a legtöbb pénzintézetnél, ezért ma már a bankok erre építve próbálnak minél több ügyfelet bevonzani magukhoz, tehát kedvezményeket kaphatunk, ha ezt a megoldást választjuk, de gyorsabban hozzájuthatunk a pénzünkhöz is, tehát érdemes megismerkedni az online igénylési forma lépéseivel.

Az online hiteligénylés lépései

A hazai pénzintézetek teljesen saját igénylési metódust, illetve ehhez kapcsolódó rendszert dolgoztak ki maguknak ahhoz, hogy leendő ügyfeleik otthonuk kényelméből is tudjanak kölcsönt igényelni, ezáltal eltérések lehetnek a szisztémák között, az alapok viszont minden esetben megegyeznek. Lássuk a legfontosabb lépéseket:

Válasszunk körültekintően bankot

Manapság már minden pénzintézettől igényelhetünk online babaváró támogatást, így érdemes lehet alaposan körbenézni a bankok kínálatában. Ez kötelező indítás akkor is, ha normál körülmények között folyamodunk a támogatásért, hiszen az alapvető feltételek ugyan nem különböznek, ellenben vannak olyan tényezők a belső szabályzatokban, melyek megkönnyíthetik a dolgunkat, de segítségükkel akár spórolhatunk vagy rá is fizethetünk. Nem mindegy továbbá az sem, hogy a pénzintézet munkatársai mikor és hogyan tudnak online segíteni nekünk az igénylésben – sok banknál külön alkalmazottakat képeztek ki erre –, hiszen bármikor elakadhatunk, és olyankor jó, ha gyorsan kérdezhetünk valakitől.

Az igényléshez gyűjtsünk be minden dokumentumot

Amint kiválasztottuk a kérdéses bankot, és megismerkedtünk a feltételekkel, illetve azzal, hogy mire lesz szükségünk az igényléshez, kezdjük el beszerezni az összes szükséges dokumentumot. A különféle igazolásokat manapság már lekérhetjük online, egy-egy e-mail vagy telefon elegendő ahhoz, hogy többségüket kiállítsák, a személyi igazolványunk, lakcímkártyánk és adókártyánk, valamint a banki adataink pedig úgyis kéznél vannak, a kapcsolódó adatokat az igényléskor kitöltendő űrlapon kell majd megadni. Ehhez a folyamathoz tartozik majd az a pont is, amikor a felvett összegről szeretnénk nyilatkozni, ezáltal döntünk a futamidő és a törlesztőrészletek kérdésében. A babaváró támogatás esetében szerencsések leszünk, hiszen kamattámogatott termék, így határozott elképzelés esetén percek alatt elkészíthetjük a szükséges kalkulációt.

Szükséges lesz a videós azonosítás

Az igénylés leadása azonban nem elegendő ahhoz, hogy a bank megkezdje a hitelbírálatot. Ehhez előbb szükség lesz önmagunk igazolására, amihez kell egy webkamera, vagy okostelefonunk szelfikamerája. Ezen keresztül tudunk ugyanis majd videóchaten keresztül beszélni a bank egyik alkalmazottjával, akinek személyi igazolványunk, illetve vezetői engedélyünk felmutatása mellett – ha mást nem kérnek – tudjuk igazolni, hogy valóban mi igényeltük a babaváró hitelt és szeretnénk a bírálatot.

Következik a hitelbírálat

Amennyiben a videós azonosítás sikerrel lezajlott, a bank megkezdi a hitelbírálatot, ami online hitelfelvételnél gyakran sokkal gyorsabb, mint normál igénylés mellett. A pénzintézet megvizsgálja a jövedelmünket, az igazolásainkat, hogy megfelelünk-e a feltételeknek, mindemellett pedig azt is ellenőrzik, hogy nem szerepelünk-e a Központi Hitelinformációs Rendszerben, azaz a KHR-listán negatív adósként, tehát nem hallgattunk el valamit, ami meghiúsítaná a babaváró hitel igénylését. Ha a bank részéről pozitív bírálat született, akkor megkapjuk a szerződést, amit aláírva, szkennelve, esetleg okostelefonunk érintőkijelzőjén digitális aláírásunkkal ellátva visszaküldünk, és néhány napon belül már meg is kapjuk a kérdéses összeget.

A babaváró hitel elutasításának okai

Mivel a babaváró hitel is egy kölcsönszerződés, aminek legalább egy részét az ügyfélnek kell visszafizetnie, ezért a bankoknak értelemszerűen alaposan meg kell vizsgálniuk, hogy a kérvényező minden tekintetben megfelel-e az elvásároknak. Ha a babaváró hitel felvételét elutasítják, az jellemzően a következő okok miatt történik:

Nem vagyunk házasok

Ahhoz ugyanis, hogy a babváró hitelt igényelhessük, nem elegendő egy ígéret, hogy 5 éven belül megtaláljuk életünk szerelmét, összeházasodunk és gyermekünk születik. A hitel igénylésekor elengedhetetlen, hogy legalább polgári úton házasok legyünk. Korábban fontos volt, a szabálymódosításoknak köszönhetően azonban legalább már az nem feltétel, hogy első házasságunk legyen, tehát korábban elvált, de újra megházasodott felek is igényelhetik a kölcsönt.

Nem elég a jövedelmünk

Hangsúlyozandó még egyszer: a babaváró támogatás sem ajándék pénz, csak optimális esetben elérhetjük, hogy az állam átvállalja később a tartozásunk egy jelentős részét. Addig azonban a banknak meg kell bizonyosodnia arról, hogy a legrosszabb esetben – vagyis ha 5 éven belül nem születik gyermek, és piaci kamatozásra vált a kölcsön –, akkor is vissza tudjuk fizetni nekik a kérvényezett összeget. Fontos ilyenkor az elsődleges jövedelmek mellett a másodlagosakat is felsorakoztatni, noha házaspárok esetén a dupla kereset jellemzően nagy előnyt adhat.

Aktív státusszal szerepelünk a KHR-listán

Szintén nagy gondot okoz, és megtagadhatják tőlünk a babaváró hitel felvételét a bankok abban az esetben, ha aktív státusszal szerepelünk a KHR-listán, azaz a Központi Hitelinformációs Rendszer adatbázisában. Ezt a bankok kötelező jelleggel ellenőrzik minden igénylő kapcsán, és ha korábban volt már gondunk egy kölcsön törlesztésével, akkor ezen a listán megjelenik a nevünk egészen addig, amíg nem tudjuk rendezni az adósságunkat, de jelzésként további egy évig még ott maradunk. A bankok csak az egy év letelte után tartanak majd minket ismét hitelképesnek, addig azonban felvételi kérelmünket elutasíthatják.

A babaváró hitel törlesztéséről, szüneteltetéséről és buktatóiról

Amennyiben eleget tettünk a bank által támasztott követelményeknek, azaz öt éven belül gyermekünk született, úgy a babaváró hitel nem vált állami kamatozású személyi kölcsönre, azaz a kamatokat nem, csak a tőketartozást kell kifizetnünk a megfelelő részletekben. Ennek az összege nem lehet magasabb havi 50 ezer forintnál, ami már az úgynevezett kezességvállalási díjat is tartalmazza. Ha a gyermekvállalás nem teljesül, akkor a babaváró hitel kamattámogatása megszűnik, a kamatokat pedig teljes egészében vissza kell fizetni.

Az elő- és végtörlesztés

Mint minden hiteltermék, úgy természetesen a babaváró hitel is elő-, illetve végtörleszthető, ami már az első gyermek születése után is díjmentesen kérhető, azonban érdemes alaposan átgondolni, hiszen három gyermek után az állam a teljes tartozásunkat átvállalja, miközben a folyamatos szüneteltetésekkel akár évekig nem kell fizetnünk a részleteket.

Az elő- és végtörlesztés egyedül akkor problémás, ha az ötödik év lejárta előtt élnénk vele, de még nem született gyermekünk. Ilyenkor a bank úgy veszi, hogy nem teljesült a feltétel, így a kamatokat is kifizetteti velünk, de amennyiben öt éven belül megszületik a gyermekünk, akkor természetesen utólag visszakapjuk ezt az összeget.

A babaváró hitel szüneteltetése

A sajátos konstrukcióból kifolyólag a babaváró hitel futamideje alatt többször is lehetőségünk nyílik a törlesztőrészletek szüneteltetésére úgy, hogy közben figyelembe kell venni: a teljes futamidő nem haladhatja meg a 20 évet.

A jogszabály kimondja ugyanakkor, hogy ebbe a két évtizedbe nem számít bele az első gyermek születését követő szüneteltetés, ami legfeljebb 3 év lehet, ikerterhesség esetén viszont akár további két évet is kérhetünk.

Fontos ugyanakkor, hogy szüneteltetésre csak akkor kerülhet sor, ha az igényléstől számított első öt éven belül megszületik az első gyermek. A 3+2 éves felfüggesztési kérelmet a második utód érkezésekor is lehet kérvényezni, a harmadikat követően viszont már nem, hiszen ilyenkor az állam átvállalja minden megmaradt tartozásunkat.

A babaváró hitel buktatói

Mint minden kölcsönszerződésnek, úgy természetesen a babaváró hitelnek is megvannak a maga buktatói, még ha nem is annyira drasztikusak, mint egy személyi kölcsönnek, esetleg egy jelzálogalapú hitelnek. Mivel azonban jelzálogjogot nem jegyeznek be ilyenkor a bankok, ezért ingatlanunkat nem veszíthetjük el a feltételek teljesülésének hiánya mellett, egyedül a kamattámogatástól kell búcsút intenünk.

Ez akkor következik be, ha a hitel felvételét követő első 5 éven belül nem születik meg az első gyermek. Ezen felül azonban semmilyen nagyobb buktatója sincs a babaváró hitelnek a többi kölcsönszerződéshez viszonyítva.

A feltétel nem teljesülését a következő pontok idézhetik elő:

 • ha az igénylést követő 5 éven belül nem születik, nem fogan meg vagy nem kerül örökbefogadásra egyetlen gyermek sem;
 • ha az igénylő felek közül egyik sem nevel az adott háztartásban támogatásra jogosult kiskorú gyermeket;
 • ha az igénylők nem rendelkeznek állandó magyar lakcímmel, esetleg az közben megszűnésre került.

A fentiek jellemzően a babaváró támogatás kamattámogatásának elvételéhez vezetnek, mely összeget az igénylőnek a meghiúsulástól számított 120 napon belül egy összegben meg kell fizetnie. Egyetlen kivételt jelent, ha a futamidő alatt az ügyfelek valamelyike megözvegyült, ha ugyanis ebből kifolyólag nem születhet gyermek, akkor a kamattámogatás nem veszik el.

Hogy mekkora ilyen esetben a visszafizetendő összeg? A bankok általában az úgynevezett ügyleti kamatot veszik figyelembe hozzá, amit jellemzően az állampapír-hozamok összegéhez igazítva számolnak ki. Bár a kamatérték mindig változik, jelenleg azonban 5 százalék körüli összeget jelent, vagyis a maximális 10 millió forint esetén a gyermekszületés elmaradásakor több mint 2 millió forintot követel majd tőlünk egy összegben a bank, miközben a fennmaradó tartozásunkat is kamattal terhelve kell tovább törlesztenünk.

Mivel a legtöbb embernek nincs felesleges 2 millió forintja, ezért jellemzően ilyenkor az állami kamatozású személyi kölcsönné változott babaváró hitelt teljesen újra kell tárgyalni a bankkal, hogy a kamattartozás összegét beépítsék a meglévő kölcsönbe, amivel még magasabb törlesztőrészletek, vagy még hosszabb futamidők várnak ránk. Alighanem ez a legnagyobb buktató, ami a babaváró hitel kapcsán felmerülhet.

Amennyiben a kamattámogatás megszűnt, a babaváró hitel egy állami kamatozású személyi kölcsönné alakul, melynek költségeit jellemzően az állampapír-hozamhoz igazítva alakítják. Ez normál esetben 8 százalék, noha most a koronavírus-járvány hatására minden banknál 5,9 százalékban lett maximalizálva 2020. december 31-ig. 

Természetesen léteznek olyan körülmények, amikor felmentést kaphatunk a babaváró hitel esetén a kamatmentesség kapcsán, hiszen előfordulhatnak olyan élethelyzetek, amikor önkívületi hibánkból fakadóan nem tudjuk teljesíteni a korábban vállalt feltételeket. Ezek a következők:

 • az igénylő felek közül valamelyik elhalálozik, özvegy lesz;
 • az egyik fél megváltozott munkaképességűvé válik;
 • a házaspár férfi vagy női tagjáról kiderül, hogy meddő. 

Ezeknek a kritériumoknak az előfordulásakor a kamattámogatásról nem kell lemondanunk, ellenben a tőketartozás visszafizetésére továbbra is kötelesek leszünk.

Az elhangzottakon felül – bár ezt a bankok többsége nem hangoztatja – méltányosság is kérhető a babaváró hitel kamatjaira, méghozzá legfeljebb 24 havi részletfizetésre osztottan. Amennyiben ugyanis egy család anyagi helyzete nem teszi lehetővé a kamattámogatás egyösszegű visszafizetését, akkor lehet kérni, hogy 24 havi részletre elosztva törleszthessük, de a méltányosság másra nem vehető igénybe.

Ilyen esetekben ajánlott a babaváró hitel igénylése

Sokan bizonytalanok azzal kapcsolatban, hogy mikor aktuális és mikor ideális egy babaváró hitel felvétele. Bár elég nyilvánvaló, hogy ezt mindenkinek magának kell tudnia, azonban sokan csak azért ugranának bele egy több évig tartó fizetési kötelezettségbe, mert az állam most éppen óriási támogatást nyújt hozzá, és ha ügyesek vagyunk, akkor ennek az összegnek egy jelentős részét elengedik majd.

Éppen ezért érdemes alaposan átgondolni a babaváró hitel igénylésének indokát, és ne azért vegyük fel, mert megtehetjük, vagy mert éppenséggel szeretnénk nyaralgatni egyet. Ez a kölcsönforma leginkább a tartós befektetésekhez ideális, azon belül is olyan esetekhez, melyek a fiatal családok elindulását segítik, és leendő gyermekünk életkörülményeinek megteremtését támogatja. Lássunk néhány példát:

Ha már tudjuk, hogy szeretnénk gyermeket

Ez nyilvánvalóan az első és legnyomósabb indok a babaváró hitel felvétele kapcsán, hiszen kifejezetten ebből a célból álmodták meg ezt a kamattámogatott kölcsönformát. A gyerekvállalás ugyanis óriási induló költségekkel jár, az alapvető ellátáshoz szükséges eszközök, a babaszoba berendezése még akkor is több százezer forintunkba kerülhet, ha semmiből sem a legdrágábbat választjuk. Amennyiben tehát nincs megtakarított pénzünk, az induláshoz kitűnő választás lesz ez a kamatmentes hitelforma.

Ha lakást vásárolnánk

Rengetegen szeretnének új lakásba költözni a gyerekvállalás előtt, melynek megvásárlására gyakran nincs elég önerő vagy a bank nem ad önmagában annyi pénzt, ami elegendő lenne hozzá.

A babaváró hitel ezen a téren is segítség lesz, hiszen bár nem kizárt, hogy így egyszerre két kölcsönünk is lesz, ellenben az igényelt keretösszeg 75 százalékát felhasználhatjuk például önerőre, de ha egy régi kertes házat akarunk venni, illetve később felújítani, akkor ahhoz szintén ideális megoldás, hiszen szabad felhasználású, így a 10 millió forinthoz hozzátéve némi megtakarítást, kifejezetten jó vételekre tehetünk szert vidéken.

Ha lakást újítanánk fel

Aki gyermekvállalás előtt áll, de nincs pénze új lakásra, az jellemzően egy már meglévő felújításába kezd bele, hiszen a kisbabát fontos megfelelő lakókörnyezetbe vinni.

Ez azonban gyakran sok pénzt igénylő folyamat, hiszen egy tetőcsere, egy teljes belső modernizálás vagy egy utólagos hőszigetelés rögtön több millió forinttal rövidítheti meg a családi kasszát, tehát érdemes kölcsönhöz folyamodni a megvalósításhoz. Mivel kamatmentes, szabadon felhasználható és már egyetlen gyermekkel teljesíthetjük a legalapvetőbb követelményeket, illetve feltételeket, ezért a babaváró hitel ebből a szempontból különösen előnyös lehet.

Ha autót vásárolnánk

Mivel nem kell igazolnunk a felhasználási körét, ezért előfordulhat, hogy a babavárás előtt az autóvásárlás lesz a legnagyobb problémánk, és mivel egy többéves gépjármű, egy igazi családi egyterű is gyakran több millió forint, ezért megtakarítás nélkül szükségünk lehet némi banki segítségre.

Ehhez a babaváró támogatás azért különösen előnyös, mert kamatmentes hitelt kapunk, így valóban annyiért vásárolhatjuk meg az autót, amennyi a tényleges vételára, sőt az egyéb költségekre – átírás, első szerviz – is marad még pénzünk.

Ha hirtelen kiadásunk támadt

A legtöbb család a babavárás alkalmával értelemszerűen igyekszik a legtöbb pénzt félretenni, hogy a születendő picinek minden szükséges kiegészítőt meg tudjanak vásárolni. Egy hirtelen nagy kiadás azonban teljesen felboríthatja ezeket a terveket.

Legyen szó természeti csapásról, a munkahely elvesztéséről vagy bármilyen másik problémáról, a babaváró hitel ilyenkor kiváló segítséget nyújthat, hogy a lehető legkönnyebben átvészeljük ezt az időszakot, hiszen a felvett összeg teljesen kamatmentes lesz, ellentétben például egy személyi kölcsönnel vagy egy gyorskölcsönnel, melyeket kamatokkal együtt kell visszafizetnünk.

Gyakran ismételt kérdések

Mi történik, ha a házaspárok elválnak a babaváró hitel felvételét követően?

Összetett kérdéskör, mely több kimenetellel is végződhet. 

Az egyik, hogy a felek nem vállalják a babaváró hitel feltételeit, azaz nem kívánnak újra megházasodni valaki mással, illetve gyermeket vállalni valaki mástól. Ilyenkor a kamattámogatás megszűnik, az addig igénybe vett összeget vissza kell fizetniük, a maradék kölcsönt pedig piaci kamatozással kell tovább fizetniük a lejárati idő végéig.

A másik, hogy valamelyik fél úgy dönt, a továbbiakban is vállalja a babaváró hitel feltételeit, vagyis az igényléstől számított 5 éven belül megházasodik és gyermeke lesz. Ha újabb gyermekre vállalnak ilyenkor kötelezettséget, abban az esetben a számláló újraindul, ismét érvényesíthető a kamattámogatás és a szüneteltetés is. Extra hitelösszeg ilyenkor már csak akkor igényelhető, ha korábban 10 millió forintnál kevesebb került felvételre. A fennmaradó összeg ilyenkor lekérhető.

Amennyiben két olyan személy alkot egy párt, akik előző házasságukból hoztak egy babaváró hitelt, akkor dönteniük kell arról, hogy a leendő gyermeket melyikhez kívánják hozzáadni, hiszen két aktív szerződésük ugyanarra a babára nem lehet.

Mi történik akkor, ha 5 év után sem érkezik baba?

Mivel a babaváró hitel egyik legfontosabb feltétele, hogy az igénylést követő 5 éven belül legalább egy gyermek szülessen, ezért a bank ezt szerződésszegésnek tekinti, ami azt jelenti, hogy nem élhetünk az állami segítségekkel, a pénzintézet pedig visszafizetteti velünk egy összegben az addig igénybe vett kamattámogatást is, ami gyakran több millió forintnak megfelelő összeg.

A hitelt természetesen a továbbiakban szintén törleszteni kell, de mivel piaci kamatozású személyi kölcsönként folytatódik tovább, ezért magasabb törlesztőrészletek várnak majd ránk. Lényeges azonban időben jelezni a bank felé, ha probléma lenne a gyerekvállalással.

Amennyiben az örökbefogadás szóba sem jöhet – hiszen ez is kiváló alternatíva –, akkor igazolni kell a probléma okát, például orvosi igazolást kérni a kivizsgált meddőségről, illetve az esetleges mesterséges megtermékenyítések sikertelenségéről ahhoz, hogy a banktól mentességet kapjunk.

A babaváró hitelre is kérhető a törlesztési moratórium?

A törlesztési moratórium minden egyes kölcsönszerződésre egyaránt bevezetésre került, így természetesen a babaváró hitel esetében is igénybe vehetjük, ha problémánk támad a fizetéssel. Mivel kamatmentes termékről van szó, ezért ilyen esetekben legfeljebb a futamidő növekedésétől kell tartanunk, attól viszont nem, hogy több pénzt kell visszafizetnünk az eredetihez mérten.

Az 5,9 százalékos THM-korlát is érvényes a babaváró hitelre?

Nem, a THM-korlátozás csak és kizárólag az úgynevezett lakossági fogyasztási hitelek esetében lépett életbe, így a gyorskölcsönök, a személyi kölcsönök vagy a lakáskölcsönök kapcsán. A babaváró hitel azonban nem sorolható közéjük, mint ahogyan például a lakáshitel, a jelzáloghitel vagy a CSOK hitel sem.

Milyen hosszú TB jogviszony igazolására van szükség a babaváró hitelhez?

Ez a feltétel minden esetben törvényi szabályozáshoz kötött (szolgáltatások fedezetéről szóló 1997. évi LXXX. törvény 5. §-a), mely kimondja, hogy a babaváró hitel felvételéhez az igénylő legalább egyik tagjának 3 év folyamatos társadalombiztosítási jogviszonyt kell igazolnia.

A TB jogviszony kapcsán lényeges, hogy akkor is folyamatosnak tekinthető, ha a 3 év során valaki munkahelyet váltot, ellenben az átfutási idő nem haladta meg a 30 napot.

Milyen munkaviszonyok számítanak bele a TB jogviszonyba?

A bankok a kapcsolódó törvény szerint rendkívül szigorúan veszik a TB jogviszony kérdését, ezáltal csak bizonyos munkaviszonyokat fogadnak el ebből a célból. Ezek a következők:

 • alkalmazotti jogviszony;
 • egyéni vállalkozó;
 • társas vállalkozó;
 • kisadózó;
 • egyházi személyként dolgozó;
 • mezőgazdasági őstermelő;
 • szövetkezeti tag;
 • álláskeresési támogatásban részesülő;
 • állami projektértékelői jogviszonnyal rendelkező dolgozó.

Ezekből tehát mind összeszedhető a babaváró hitel igényléséhez elengedhetetlen 3 éves TB jogviszony, azonban vannak még olyan tevékenységi körök, melyek ha korlátozottan is, de beleszámítanak. A nappali tagozatos felsőoktatási intézményben eltöltött tanulói jogviszony például ide sorolható, ha az utolsó 180 napot az illető rendes munkaviszonyban töltötte, és a tanulmányok befejezése, valamint a munkaszerződés megkötése között legfeljebb 6 hónap szünet telt el.

A jogszabály szerint a TB jogviszonyba már nem számít bele a szakképzés, ellenben a közmunkából származó foglalkoztatással legalább 12 hónapot le tudunk igazolni a 

3 éves követelményből.

Lényeges és idevágó kritérium még, hogy a babaváró hitel kérelmezését megelőzően a fenti munkaviszonyokból legalább az utolsó 90 napot magyar munkáltatónál vagy magyar vállalkozásban kell eltölteni. A külföldi jogviszony tehát beleszámít a 3 évbe, de csak 2 évet és 9 hónapot tudunk igazolni vele, amivel a külhonban dolgozó házaspárokat teljesen kizárták a babaváró hitel igénylői köréből.

Elegendő a házaspár egyik tagjának igazolni a munkaviszonyt?

A jogszabály szerint igen, a 3 év folyamatos TB jogviszonyt elegendő, ha a babaváró hitelt igénylő házaspár egyik tagja tudja igazolni.

Mivel igazolható a babaváró hitelhez szükséges TB jogviszony?

Egy kapcsolódó formanyomtatvánnyal, amit a lakóhely szerint illetékes kormányhivatal állít ki. Igényelhető személyen, de természetesen digitális formában, az e-Papír szolgáltatáson keresztül is mindössze néhány kattintással, amihez Ügyfélkapu regisztrációra lesz szükségünk. Az innen kapott igénylőlapot aláírva, beszkennelve vagy kinyomtatva kell eljuttatnunk a bankhoz.

A jogviszonyról szóló dokumentumot természetesen postai úton is kikérhetjük. Ehhez le kell töltenünk a formanyomtatványt (IDE kattintva tehetjük meg), mely önmagában nem elegendő, postai beküldéskor mellékelnünk kell hozzá egy személyazonosításra alkalmas igazolvány- (lehet jogosítvány is), valamint a lakcímkártya és a TAJ kártya másolatát is, szükség esetén pedig a meghatalmazás eredeti példányát.

Mivel a lakáscélú támogatások igénylése illetékmentes, ezért az igazolás kikérése, illetve a teljes eljárás illetékmentes. A postai úton kért dokumentumot a babaváró támogatás igényléséhez a kiállítástól számított 30 napon belül használhatjuk fel.

Igényelhetnek külföldről hazatérők babaváró hitelt?

Természetesen, sőt az ő igényeiket figyelembe véve könnyítés is történt a kapcsolódó feltételek kapcsán. Ilyen például, hogy a babaváró hitelhez a házaspár egyik tagjának legyen bejelentett állandó magyar lakcíme, ami mellett legalább az egyikük úgy tudjon igazolni 3 év jogviszonyt, hogy az utolsó 90 napot magyar munkavállalónál töltötte el, vagy saját, Magyarországon bejegyzett vállalkozást alapított.

Ez jelentős könnyítés a korábbi szabályokhoz mérten, eredetileg ugyanis 180 nap magyar munkavállalás volt az alapkövetelmény.

Csak akkor igényelhetnek babaváró hitelt a házaspárok, ha egy fedél alatt élnek?

Nem. Míg a Családi Otthonteremtési Kedvezmény esetén alapfeltétel a közös lakcím, illetve az ott folytatott folyamatos életvitel, addig a babaváró hitel igényléséhez nem kell a házaspár mindkét tagjának ugyanazon a lakcímen élnie. Ami lényeges az igényléshez, hogy magyarországi állandó lakcím legyen, így szól a jogszabály. Amennyiben a bank mégis erre hivatkozva utasítja el a kérelmet, érdemes panaszt tenni vagy másik pénzintézetet felkeresni az igényléshez.

Meglévő gyerekre is igényelhető a babaváró hitel?

Már a kölcsöntípus neve is egyértelműsíteni kívánja, hogy a babaváró hitel igénylése csak és kizárólag még meg nem született gyermekre kérhető. Hiába van nekünk három gyermekünk, ezt a kölcsöntípust hozzájuk már nem igényelhetjük.

A babaváró támogatással a kormány ugyanis azt szerette volna, ha ezzel is növelik a fiatalok gyermekvállalását, éppen ezért csak azokat a gyermekeket veszik figyelembe a támogatáshoz, amelyik a szerződéskötés után született. Ilyenkor fontos, hogy 5 éven belül legalább egy gyermek megszülessen – a kamatmentesség ezzel megmarad a futamidő végéig –, és ha a törlesztési időszakban összesen három gyermeket vállalunk, az állam az összes tartozásunkat átvállalja.

Megfogant magzatra már érvényesíthető a babaváró hitel kamatmentessége?

Mivel a még meg nem született gyermekekre is érvényesíthető a babaváró hitel kamatmentessége, ezért a már megfogant magzattal azonnal teljesíthető az első és legfontosabb feltétel, sőt rögtön felfüggesztéssel kezdhetjük a törlesztési időszakot, ha a kisbaba az igénylés után néhány nappal megszületik.

Mivel igazolható a terhesség a bankoknál?

Ehhez mindig a várandósgondozási kiskönyvre lesz szükség, azon belül is az első és a hetedik oldalt kell feltétlenül kitölteni hozzá. Ezekről a bank leolvashatja a baba foganásának időpontját, a szülés várható időpontját, de a szülészorvos aláírása és pecsétje szintén lényeges az igazoláshoz.

Mivel igazolható a megszületett baba a bankoknál?

Ehhez mindössze a gyermek anyakönyvi kivonatára, lakcímkártyájára és adóigazolványára lesz szükség a banknál. Ügyeljünk rá, hogy a születést követően az apuka mielőbb eljuttassa a bankhoz ezeket az iratokat, hogy a család azonnal élhessen a kiváltságokkal (kamatmentesség, tartozáselengedés, törlesztési felfüggesztés).

Mivel igazolható az örökbefogadott baba a bankoknál?

Azzal a véglegesített határozattal, mely kimondja, hogy nevelőszülők lettünk. Ehhez kelleni fog még a gyermek lakcímkártyája, valamint az adóigazolványa is. Itt is nagyon fontos, hogy a születéshez hasonlóan az örökbefogadás igazolását mielőbb megtegyük a bankoknál, hiszen a kapcsolódó kedvezményeket azonnal élvezhetjük majd.

Válás esetén mi a teendő, ha igényeltük a babaváró hitelt?

Ez annak a függvénye, hogy született-e gyermek a házasságban vagy sem. Amennyiben ennek a feltételnek nem tettünk eleget, akkor a kamattámogatást azonnal elbukjuk, és az így kapott kedvezményt – ami akár több millió forint is lehet – 120 napon belül egy összegben vissza kell fizetni a pénzintézetnek. Ha egy gyermek megszületett, akkor ezt a kamattámogatást természetesen nem kell visszafizetni.

Amennyiben a válás után a babaváró hitel igénylői közül valamelyik újraházasodik, magával viheti a kölcsönt akkor is, ha nem született gyermek az előző kapcsolatból. Ilyenkor nagy előny, hogy az 5 éves türelmi időszak a gyerekvállalás kapcsán újraindul. A válásról az igénylők mindig kötelesek értesíteni a bankokat, méghozzá a bírósági határozat igazolásával.

A magyarországi lakcím megszűnésével is elveszítjük a babaváró hitel kedvezményét?

Minden esetben, ha a lakcím megváltozása a futamidőn belül megtörtént. Ez azt jelenti, hogy minden igénybe vett kamatkedvezményt 120 napon belül, egyetlen összegben vissza kell fizetnie az igénylőknek, a maradék hitelt pedig piaci kamatozású, tehát jóval drágább személyi kölcsönként kell tovább törleszteniük. Mindez csak akkor jelent problémát, ha a házaspár mindkét tagjának megszűnik a magyarországi lakcíme, amit lényeges lesz 30 napon belül jelezni a pénzintézetnek.

Mi történik, ha a támogatott gyermek nem él tovább a babaváró hitel igénylőivel?

Amennyiben a babaváró hitellel kedvezményezett gyermek valamilyen okból kifolyólag más lakcímre költözik, mint az igénylők, abban az esetben a család elbukja a kamattámogatást, az éveken át kapott kedvezményt pedig egyetlen összegben vissza kell fizetniük a bank számára. Ha van fennmaradó tartozás, az piaci kamatozású személyi kölcsönné alakul. A gyermek elköltözését vagy gyámügy általi elvételét a családnak mindig 30 napon belül jeleznie kell a bank felé.

Hogyan érinti a házaspár egyik tagjának elhalálozása a babaváró hitelt?

Korábban az özveggyé válást is nagyon szigorúan büntették a bankok a babaváró hitel kapcsán, így a tragédia után 6 hónappal a kamatmentesség megszűnt, és a kölcsönt piaci kamatozással kellett volna tovább fizetnie az egyedül maradt férjnek vagy feleségnek. Ezt a szabályt azonban eltörölték, így ha a pár egyik tagja meghal, a kamatmentesség akkor is megmarad, és ez alól az sem jelent kivételt, ha nem született közös gyermek.

Elég az élettársi kapcsolat a babaváró hitel igényléséhez?

Míg más családtámogatási kedvezmények, így például a Családi Otthonteremtési Kedvezmény esetében elegendő, addig a babaváró hitelt kizárólag azok a párok igényelhetik, akik összeházasodtak. 

Csak az első házasok igényelhetik a babaváró hitelt?

Az eredeti tervek szerint ugyan csak az első házasok igényelhették a babaváró hitelt – pontosabban olyan párok, ahol legalább az egyik fél akkor állt életében először oltár előtt – mára azonban ez a szabály megváltozott. Ennek megfelelően teljesen mindegy, hogy hányadik házasságunk, lehetőségünk lesz kérni a babaváró hitelt.

Egyedülállóként igényelhető a babaváró hitel?

Mivel az egyik alapvető feltétel a babaváró hitel kapcsán a házasság, ezért értelemszerűen nem igényelhetjük magunknak ezt a kedvezményes kölcsönt, ha egyedülállók vagyunk. Ez akkor is igaz, ha van saját gyerekünk.

Milyen életkori megkötései vannak a babaváró hitelnek?

Egyedül a házaspár női tagjára vonatkoznak életkori megkötések a babaváró hitel igénylésekor, aminek a bevezetésére azért volt szükség, mert a feltételek teljesüléséhez elengedhetetlen a saját gyermek vállalása, ez pedig a hölgyek esetében a biológiai órához kötött.

Ennek megfelelően, míg a férj kora nem befolyásoló tényező, addig a feleségnek legalább 18 évesnek kell lennie, legfeljebb pedig 40-nek, vagyis az igényléskor még nem töltheti be a 41-et. Ezen a téren azonban lehetnek különbségek a bankok között, például találhatunk olyan pénzintézetet, mely férfiak és nők esetében sem ad hitelt 21 éves kor alatt, ami a babaváró hitelre is érvényes.

Mekkora összeg igényelhető maximum a babaváró hitellel?

Jelenleg a kölcsönszerződés részeként legfeljebb 10 millió forint szabad felhasználású hitel igényelhető a babaváró támogatás részeként, méghozzá maximum 20 éves futamidőre. Ennél természetesen jóval kevesebb is kérhető, azonban a gyakorlat azt mutatja, hogy a legtöbb igénylő a 3 gyermek esetén igényelhető teljes kölcsönelengedésben bízva eleve a legmagasabb összeggel kalkulál.

Mekkora kamatot kell visszafizetni a babaváró hitelre, ha nem teljesülnek a feltételek?

Mint ismert, a babaváró hitel egyik legfontosabb feltétele, hogy az igénylést követő 5 éven belül gyermekünk szülessen. Ha ez nem történik meg, a babaváró támogatás piaci kamatozású személyi kölcsönné alakul át, és a korábbi kamatmentességet 120 napon belül, egy összegben vissza kell fizetni.

Az ilyenkor felszámolt kamat összege a jogszabály szerint az ötéves állampapírhozam 130 százalékának a 2 százalékkal megnövelt értéke lesz, ami 10 millió esetén 5 év után nagyjából 2 millió forintnak megfelelő összeget jelent. 

Mit nevezünk állami kezességvállalási díjnak a babaváró hitelnél?

Minden felvett babaváró hitelre az állam kezességet vállal, ezt azonban nem biztosítják nekünk ingyen, a tőketartozás 0,5 százalékát kell kifizetnünk érte a havi törlesztőrészletek részeként, éves újraszámolás mellett. Amennyiben tehát 10 millió forintot vettünk fel, akkor az első évben havi mintegy 4 ezer forint körüli összeget számolhatunk pluszban a törlesztőrészleteink mellé.

Mekkora törlesztőrészlete lehet a babaváró hitelnek?

Mivel kamatmentes hitelről beszélünk, a törlesztőrészletek tekintetében a babaváró támogatás esetén a bankok nem kínálnak jelentősen eltérő összegeket. Törvény szabályozza továbbá, hogy senki sem fizethet havi szinten 50 ezer forintnál többet, amire nincs is lehetőség, hiszen a 10 millió forintos maximális összeg felvétele 20 éves futamidő esetén is maximum 45 900 forintos havi részleteket jelent.

Meddig tart a hitelbírálat?

Kezdetben a babaváró hitel kapcsán a hitelbírálatot 10 napban határozták meg, azonban hamar kiderült, hogy a legtöbb esetben ez teljesíthetetlen, így ma már 10 munkanapot kérnek a bankok, hogy döntsenek a hitelképességünk ügyében. Természetesen ennél jellemzően hamarabb elkészülnek a bírálattal, azonban csúcsidőszakban előfordulhat, hogy ki kell várnunk a 10 munkanapos maximum határt.

Milyen gyorsan kerül kiutalásra a babaváró hitel összege?

A hitelösszeg kiutalásáról a bankok külön értesítik az ügyfeleket a sikeres hitelbírálat után. A konkrét kifizetésre jellemzően 2-3 munkanapon belül sor kerülhet, de léteznek gyorsított eljárások is, ha szükség van rá.

Kiválható személyi kölcsön vagy lakáshitel a babaváró támogatással?

Igen, és éppen ezért óriási segítséget jelent nagyon sok család számára, hiszen egy magas kamatozású lakáshitel vagy egy személyi kölcsön helyett egy kamattámogatott, fix törlesztőrészletekre berendezett konstrukcióval számolhatunk majd.

Hogy ez mekkora spórolás lehet? Egy 20 éves futamidőre felvett 10 millió forintos lakáshitel esetén bank függvényében akár 5-8 millió forint is lehet a kamat összege, amit a babaváró hitellel történő kiváltás után megspórolhatunk.

Természetesen fontos alaposan utánajárni mindennek, hiszen nem mindegyik pénzintézet fogadja el hitelkiváltásra a babaváró támogatást. Különösen lakáshitel előtt böngésszük át alaposan az apróbetűs részeket, hiszen a babaváró hitelre nem igényelhetünk lakáscélú kedvezményeket, nem tudjuk felhasználni törlesztésként a lakástakarékot az állami támogatással, de a gyerekek után igényelhető jelzálog-mentesítéstől is elbúcsúzhatunk.

Lehet önerő egy lakáshitelhez a babaváró támogatás?

Lehet, azonban ennek megvannak a maga szabályai. Fontos itt kiemelni először azonban azt, hogy az ingatlanok vételárát általában 50-70 százalékban hitelezik a bankok, ami azt jelenti a gyakorlatban, hogy egy 30 millió forintos lakás megvételéhez legalább 9 millió forint önerőt kell felmutatnunk a legrosszabb esetben. I

lyenkor nyilván a babaváró hitel 10 millió forintja jól hangozhat önerőként, viszont nem árt tudni, hogy jogszabály kötelezi a bankokat arra, hogy a támogatásnak egy bizonyos százalékát lehet erre a célra használni. Amennyiben a lakás- és a babaváró hitel igénylése között nem telt el 90 nap, akkor ez a felvett összegnek legfeljebb a 75 százaléka lehet, azaz 10 millió esetén 7,5 millió forint.

Fontos megjegyezni azonban, hogy ezen a területen a bankok szabad kezet kaptak, vagyis sokkal szigorúbb arányokat határozhatnak meg, esetleg elvárják a saját önerő bevonását – 10-20 százalékig –, bizonyos pénzintézetek pedig csak akkor engedélyezik a fentieket, ha a lakás- és babaváró hitel együttes összege nem haladja meg a ház teljes vételárát. 

Meglévő kölcsön mellett is igényelhető a babaváró hitel?

Nem zárható ki, azonban a bankok nagyon szigorúak ilyenkor, ezáltal csak elegendően magas jövedelem mellett engedélyezik, hogy újabb kölcsönt vegyünk fel. Nagy előny ezen a téren, hogy a babaváró támogatást párok igényelik, ezáltal rögtön két fizetést vesznek figyelembe a bankok.

Ezen a téren jogszabály köti a kezüket, az úgynevezett JTM-korlát, mely jövedelemarányosan számítja ki a leendő hitel törlesztőrészleteit, ebből fakadóan a felvehető legmagasabb összeget is. Ennek részeként a leendő törlesztőrészlet nem haladhatja meg az igazolt havi nettó jövedelem 50 százalékát.

Mi az a minimális jövedelem, ami elég a babaváró hitel igényléséhez?

Ez jellemzően annak a függvénye, hogy mekkora összeget szeretnénk igényelni a babaváró hitel részeként. Világos, hogy minél alacsonyabb az összeg, és minél hosszabb a futamidő, annál kevesebb fizetés is elegendő az igényléshez. Mivel a havi törlesztőrészletek 50 ezer forintban vannak maximalizálva, ezért optimális esetben egy dupla minimálbéres házaspár jogosult lehet arra, hogy igényelje a 10 millió forintos maximális összeget, noha ezt bankja válogatja.

Mennyire fontos, hogy melyik banktól igényeljük a babaváró hitelt?

Nagyon, hiszen bár a babaváró hitel alapvető feltételei és tulajdonságai jogszabályhoz kötöttek, azonban rengeteg tekintetben szabad kezük van a bankoknak, ami komoly fejtörést, nagyobb költségeket okozhat, mindemellett pedig az is előfordulhat, hogy míg egyik helyen elutasítanak minket, addig a másik helyen megkapjuk az áhított összeget. Lényeges eltérés lehet a korhatár, a kereseti elvárás, de még a JTM-számítás tekintetében is.

Kérhető babaváró hitel és CSOK ugyanazokra a gyermekekre?

Mivel az egyik egy hagyományos, csak éppen állami támogatású és speciális feltételekkel ellátott kölcsönszerződés, a másik pedig egy vissza nem térítendő támogatás, így a kijelölt intervallumon belül természetesen igényelhető ugyanazokra a gyerekekre babaváró hitel és CSOK is.

Amennyiben van rá kapacitásunk, a kettő természetesen együtt is felvehető, amivel a Családi Otthonteremtési Kedvezményt rögtön megfejelhetjük a kamatmentes hitellel, így három vállalt gyermek esetén akár 15 millió forintból is gazdálkodhatunk úgy, hogy megfelelő időzítés esetén ennek az összegnek csak minimális részét kell visszafizetnünk.

Hosszabb ideig szüneteltethető ikerterhesség esetén a babaváró hitel törlesztése?

Igen. Míg egy gyermek esetén lehetőségünk van 3 évre felfüggeszteni a babaváró hitel törlesztését – amennyiben a születés után rövid időn belül kérvényezzük ezt a banknál, hiszen a részleteket megszakítás nélkül is fizethetjük –, addig ikerterhességnél ez az időtartam további 2 évvel hosszabbítható meg, összesen 5 évre.

Ehhez a 3 esztendős ciklus lejárta előtt 60 nappal az ikres szülőknek jelentkezniük kell a banknál, hogy szeretnék meghosszabbítani a törlesztés szüneteltetését.

Zeen is a next generation WordPress theme. It’s powerful, beautifully designed and comes with everything you need to engage your visitors and increase conversions.