BAR lista

BAR lista jelentése

A BAR lista a Bankközi Adós- és Hitelinformációs Rendszer rövidítése, mely ma már KHR lista néven ismert a Központi Hitelinformációs Rendszer kezdőbetűi után.

Egy olyan hitelinformációs adatbázisról van szó, ahová minden olyan természetes- és jogi személy bekerül, akinek korábban valaha is problémája támadt egy banki hitel visszafizetésekor, azaz valamilyen formában megszegte a kölcsönszerződést. A lista lényege, hogy a bankok és pénzintézetek le tudjanak ellenőrizni minden igénylőt, amivel a hitelezési kockázatok jelentős mértékben lecsökkenhetnek, hiszen az adatbázisban való negatív szereplés a legtöbbször azonnali elutasítást jelent.

A KHR lista egyébiránt egy teljesen zárt rendszer, mely 2011-től pozitív adóslistaként is funkcionál, hiszen nemcsak a rosszul fizető vagy más probléma miatt tiltólistára került ügyfelek adatait gyűjtik itt össze, hanem mindenkiét, aki korábban kölcsönszerződést kötött. A Központi Hitelinformációs Rendszerben szereplő adatok mindegyike banktitok, vagyis jogi védelem alatt áll és felhasználhatóságukat is törvény szabályozza, ezáltal csak a jogosultsággal rendelkező bankok, pénzintézetek és pénzügyi szervezetek férhetnek hozzá.

Zeen is a next generation WordPress theme. It’s powerful, beautifully designed and comes with everything you need to engage your visitors and increase conversions.