Defláció

Defláció jelentése

A defláció az infláció ellentéte, amikor egy adott időintervallumon belül csökkenésnek indul az általános árszínvonal. A definíciót a közgazdászok gyakran a pénzmennyiség csökkenése esetén is alkalmazzák, mely a deflációt kiváltó, negatív irányú árszínvonal-változást előzi meg.

Amikor deflációról beszélünk, akkor az minden esetben egyet jelent az úgynevezett likviditásigény növekedésével, mialatt az adott ország pénznemének értéke növekszik. Megjelenését jól elkülöníthető folyamatok követik, így például lakosságszinten tömegével döntenek úgy az emberek, hogy későbbre halasztják nagyobb beruházásaikat annak reményében, hogy további árcsökkenések várhatók. Általános jelenség a deflációs időszakban, hogy a hitelre vásárolt ingatlanok vagy ingóságok értéke a futamidő végére az adott pénznem vásárlóerejéhez mérten csökken, ami a közgazdaság szempontjából jelentős probléma.

Emiatt mindig azonnali beavatkozást igényel, ha a defláció megjelenik, hiszen egy negatív gazdasági ciklust, spirális folyamatokat indíthat útnak. Ez a jelenség okozta részben az 1930-as évek nagy világválságát, de a 2008-as recesszióban is fontos szerepet játszott, noha konkrét nyomai Magyarországon leginkább csak 2014-ben jelentkeztek.

Zeen is a next generation WordPress theme. It’s powerful, beautifully designed and comes with everything you need to engage your visitors and increase conversions.