Építési hitel

Építési hitel jelentése

Mint neve is tükrözi, az építési hitel egy kifejezetten építkezéshez igényelhető kölcsönforma, mely lehetőséget ad arra, hogy leendő otthonunk formálódásának minden egyes állomását meg tudjuk finanszírozni, méghozzá szakaszos kifizetés terhe mellett.

Az építési hitel igényléséről

Igénylése jelenleg történhet

  • piaci kamattal;
  • és állami kamattámogatással.

A kettő közötti különbség, hogy míg piaci kamatozású építési hitel esetén a törlesztőrészleteket az aktuális kamatlábak alakítják, addig az állami kamattámogatású konstrukciónál támogatást és kedvezményt kapunk a havi törlesztéshez. Ebben a támogatási időszakban rendszerint fix részletekkel számolhatunk, és a futamidő függvényében 5-20 évet ölelhet fel. Amennyiben a kamattámogatási időszaknak vége szakad, a hitel piaci kamatozással folytatódik tovább.

Bár az állami támogatású építési hitel kedvezőbb és jobb lehetőségeket biztosít, azonban sokkal szigorúbb feltételeket is állít elénk az igényléskor, pláne egy lakás- vagy egy személyi kölcsön esetén. Jogszabályhoz kötött ilyenkor például minden személyi feltétel, de lesznek számlabemutatási kötelezettségeink is. 

Az építési hitel ma már csak és kizárólag forintalapon érhető el, amivel biztosított, hogy a havi törlesztőrészletek ingadozása megfelelő gazdasági körülmények között elhanyagolható mértékű legyen.

Az igényléshez a normál kölcsönösszeghez viszonyítva rendszerint több dokumentumra lesz szükségünk, ezáltal be kell mutatnunk például a tulajdoni lap mellett az építési engedélyt, sőt még engedélyeztetési tervet is kérnek, néhány bank pedig az utolsó kölcsönösszeg kiutalásához használatbavételi engedélyt követelhet a közjegyző által hitelesített okiratok mellett. Ezek kapcsán fontos kiemelni, hogy mindegyik dokumentum jelentős pénzösszegeket emészthet fel, melyeket gyakran saját zsebből kell kifizetnünk, bár vannak banki ajánlatok, melyek gyakran átvállalják ezeket, így érdemes lehet alaposan körülnézni.

A szakaszos kifizetésről

A sok helyen építkezési hitel név alatt elérhető hitelkonstrukció egy olyan speciális kölcsönszerződés, amit a bankok minden esetben szakaszosan fizetnek ki az igénylő számára, vagyis mindig az építkezés haladásának a függvénye, hogy mikor érkeznek majd az újabb és újabb összegek a következő fázis teljesítéséhez. A legtöbb pénzintézet három-négy szakaszra bontotta ez építési hitel kiutalását, ami körülményesebb folyamat ugyan, de óriási előnye, hogy nem kell felvenni látatlanban sokkal nagyobb összeget egy komplett ház felépítésére, csak és kizárólag annyit, amennyi valóban szükséges.

A komplikáltabb ügymenet leginkább annak köszönhető, hogy minden munkafázist a banknak kell ellenőriznie egy értékbecslő bevonásával. Hogy mindez megvalósulhasson, nyilván nekünk is jelentős önrésszel kell rendelkeznünk – eleve már a közművesített teleknek a rendelkezésünkre kell állnia –, a gyakran 20-30 százalékos önrészért cserébe azonban sokkal kedvezőbb feltételek várnak ránk, és elkerülhetjük a feleslegesen felvett milliókat.

Zeen is a next generation WordPress theme. It’s powerful, beautifully designed and comes with everything you need to engage your visitors and increase conversions.