Faktorálás

Faktorálás jelentése

A faktorálás, vagy más néven követelésvásárlás egy olyan céges szintű bevételi lehetőség, aminek részeként egy vállalkozás eladja egy pénzügyi szolgáltatónak még kifizetetlen számláját, amivel gyorsan juthat azonnal felhasználható pénzösszeghez, de ezzel elveszíti a számla követelési jogát. Ez a konstrukció leginkább akkor hatékony, ha a vállalkozás nem rendelkezik tartalékokkal vagy anyagi problémái akadtak, és valamilyen okból kifolyólag nem jöhet szóba banki hitel.

A faktorálás legfontosabb előnyei

  • Mivel nem egy klasszikus értelemben vett hitelkonstrukció, ezért szinte bárkinek elérhető még fedezet nélkül is.
  • A faktorált számlák után az érintett vevőknek jellemzően megnövekszik a fizetési hajlandósága, így a problémás ügyfelek esetén egyaránt jól alkalmazható egyfajta behajtási módszerként.
  • A tőkeszegény vagy veszteséges vállalkozások is finanszírozhatók a követelésvásárlással.
  • A faktorálás esetén azonnal hozzájuthatunk a pénzünk egy jelentős részéhez.
  • A kifizetetlen összegek problémája mellett pedig a kapcsolódó adminisztrációs terheket is elfelejthetjük.
  • A legnagyobb előny alighanem a gyorsaság, ezáltal ideális esetben a leadott számlák ellenértékét akár már néhány órán belül megkaphatjuk.

Mikor és kinek ajánlott a faktorálás?

A faktorálás a kifizetetlen számlák gyors rendezése mellett rendszerint két esetben nagyon hasznos megoldás:

  1. Ideális azoknál a vállalkozásoknál, ahol nem tudnak, esetleg nem akarnak hitelt felvenni, de működésük finanszírozásához szükségük van egy külső forrásra.
  2. Nagyszerűen dolgozhatnak ezzel a konstrukcióval azok a kezdő vállalkozások, akik túl kevés hitelt kaptak a banktól, esetleg létfontosságú a fennmaradásukhoz a számlák gyors kifizetése. Hiába állnak ugyanis a háttérben tőkeerős vásárlók vagy megrendelők, ha a számlák kiegyenlítése gyakran hetekig eltart, miközben a cég költségeit pedig fizetni kell.

A faktorálás és a hitel közti különbségek

Bár a faktoring nem egy hitelkonstrukció, mégis gyakran említik egy lapon a kettőt, holott rengeteg köztük a különbség. A faktorálás eleve egy rendkívül rugalmas megoldás, ami a hitelfelvételről nem mondható el, ehhez pedig hozzájárul a gyorsaság, valamint az a tény, hogy nincs szükség fedezetre az igényléshez. Ennek a rengeteg pozitívumnak természetesen vannak árnyoldalai is, ezáltal egy hitel árazása és feltételei sokkal kedvezőbbek, hiszen a faktorálásnál a kölcsönkonstrukciókhoz mérten több pénzt veszíthetünk, de cserébe pár órán belül a számlánkon tudhatjuk a megbeszélt és szerződésben rögzített összeget.

Zeen is a next generation WordPress theme. It’s powerful, beautifully designed and comes with everything you need to engage your visitors and increase conversions.