Kamatperiódus

Kamatperiódus jelentése

A kamatperiódus egy kölcsönszerződés azon időintervallumát takarja, melynek során nem módosul a hitelügylet kamatozása, tehát az ügyfél minden hónapban fix törlesztőrészletekkel számolhat.

Léteznek olyan hitelcsomagok, melyek lehetőséget adnak az igénylőnek arra, hogy maga válassza ki a leendő kölcsön kamatperiódusát – természetesen a bank által előre felkínált opciók közül. Lényeges azonban, hogy erre csak a kölcsönszerződés megkötése előtt van lehetőség, a kamatperiódus utólag nem módosítható.

Minden esetben befolyásolja a kamatperiódus időtartamát, hogy az adott kölcsönt milyen devizában vették fel, de a kamatláb szintén meghatározó tényező. A devizahitelek kapcsán lényeges, hogy minél rövidebb a kamatperiódus időtartama, annál kedvezőbb a kamatozás, ami természetesen fordítva is érvényes megállapítás. Egészen más a helyzet abban az esetben, ha forinthitel felvételéről van szó. Ilyenkor a hosszabb kamatperiódus esetén számolhatunk jellemzően alacsonyabb kamatot.

A választható kamatperiódusokról

A legtöbb bank és hitelintézet előre meghatározott kamatperiódusokkal kínálja kölcsöneit. Minél rövidebb ez az intervallum, annál kedvezőbb lesz a kamatláb, de minél hosszabb időre kérjük a fix kamatozást, annál kiszámíthatóbb lesz a hitelkonstrukció a fix törlesztőrészletek által, viszont ne felejtsük el, hogy ilyenkor sokkal magasabb hitelkamatot kell majd vállalnunk.

A fentiek fényében léteznek már 3, 6 és 12 havi konstrukciók, de vannak bankok, ahol 5-10-15, sőt 20 éves kamatperiódus is kérhető a fentiekben említett feltételek teljesülése mellett.

Lényeges kiemelni, hogy az imént elhangzott kamatperiódusok jellemzően a piaci kamatozású jelzáloghiteleknél érvényesek, de egy állami kamattámogatású lakáshitelnél például jelenleg csak 1-5 éves keretekkel találkozhatunk.

Zeen is a next generation WordPress theme. It’s powerful, beautifully designed and comes with everything you need to engage your visitors and increase conversions.