Kamattámogatott hitel

Kamattámogatott hitel jelentése

A kamattámogatott hitel lényege, hogy igénylője állami kamattámogatással veheti fel kölcsönét, amit így egy előre meghatározott időintervallumon belül fix kamatozással törleszthet.

Magyarországon a kamattámogatott hitel főként a gyermekes családok számára érhető el otthonteremtési célzattal, de lakásbővítéshez, valamint ingatlanvásárláshoz egyaránt találhatunk már kidolgozott konstrukciót. A kamattámogatás mértéke minden esetben a gyermekek számától függ, a jelenleg hatályos jogszabályok értelmében pedig kizárólag 5 évre vehető igénybe, mely idősávban az állam akkor segíti meg a havi törlesztőrészletek alakulását, ha a kamat a gazdasági helyzet miatt vagy egyéb okokból 6 százalék fölé emelkedik.

A kötelező számlabemutatásról

Fontos kritérium a kamattámogatott hitel kapcsán, hogy igénylése bizonyos esetekben számlabemutatási kötelezettséget von maga után. Egy új lakás vásárlásakor így mindig be kell mutatni a teljes vételárról szóló számlát, de ha építéshez, bővítéshez vagy korszerűsítéshez vettük igénybe a kamattámogatást, akkor is lényeges lesz a költségek legalább 70 százalékáról számlát bemutatni a pénzintézet felé. Szintén ez a százalékos összeghatár érvényes akkor is, ha egy épülő, de használatbavételi engedéllyel még nem rendelkező ingatlant vonunk be a kamattámogatott hitelszerződésbe.

A kamattámogatott hitel korlátai

Attól függően, hogy milyen felhasználási célzattal igényeljük a kamattámogatott hitelt, rendkívül lényeges megismerni a kapcsolódó korlátozásokat, hiszen ezek alapvetően meghatározzák például azt, hogy milyen értékű lakáshoz vehetjük fel. 

A jelenleg érvényes jogszabály szerint csak akkor élhetünk a lehetőséggel, ha az ingatlan maximális végösszege:

  • lakásbővítés és lakáskorszerűsítés esetén legfeljebb 15 millió forint (az ÁFA összegével együtt);
  • használt lakás esetén legfeljebb 20 millió forint;
  • új lakás vásárlásakor az ÁFA és a telekár költségeinek levonásával, építkezéskor pedig az ÁFA költségeivel együtt legfeljebb 30 millió forint.

Természetesen magára a támogatott kölcsön összegére is van maximum korlátozás, melyek a következők:

  • használt lakás vásárlása, bővítése vagy korszerűsítése mellett 10 millió forint;
  • új lakás vásárlása vagy építése mellet 15 millió forint.

A kamattámogatott hitel igénylésének főbb feltételei

Mint minden kölcsönszerződésnek, úgy természetesen a kamattámogatott hitelnek is rengeteg feltétele van, melyek között megtaláljuk a megszokott banki követeléseket, illetve hozzájuk kapcsolódva az olyan főbb pilléreket, melyek leginkább csak erre a hitelformára jellemzőek. Ezek a következők:

  • az ingatlan vásárlója és leendő tulajdonosa között nem lehet rokoni kapcsolat;
  • a támogatott személynek minimum 50 százalékos tulajdoni résszel kell rendelkeznie az ingatlanban (legyen szó akár vásárolt, akár épített lakásról), amit igazolnia is kell;
  • az igénylőnek (pároknál legalább az egyik félnek) rendelkeznie kell állandó, bejelentett munkahellyel, mely kapcsán a követelés, hogy legalább 180 napja legyen társadalombiztosítási jogviszonya, legfeljebb 15 napos megszakítással;
  • a kamattámogatás kizárását vonja maga után, ha az igénylőknek az állami adó- és vámhivatal felé köztartozásuk van.

Zeen is a next generation WordPress theme. It’s powerful, beautifully designed and comes with everything you need to engage your visitors and increase conversions.