Közalkalmazotti hitel

Közalkalmazotti hitel jelentése

A közalkalmazotti hitel egy olyan kedvezményes, rendszerint kamattámogatott kölcsönszerződés, mely elősegíti a közszférában dolgozók könnyebb érvényesülését, legyen szó akár autó-, akár lakásvásárlásról. Ez a hiteltípus ma már nem aktív, így jelenleg nincs Magyarországon kifejezetten közalkalmazottak számára biztosított banki kölcsön, az ebben a körben dolgozók ugyanolyan feltételek mellett tudnak hitelhez jutni, mint azok, akik más területen tevékenykednek. 

A közalkalmazottak számára elérhető lakáshitelek

Mivel a közalkalmazotti hitel annak idején főként a lakásvásárlás terén volt kifejezetten népszerű, ezért manapság is leginkább ez a kérdéskör a legkeresettebb. Jelenleg a közalkalmazottakat ugyanolyan feltételek illetik meg, mint bárki mást, ezáltal nekik is csak

  • piaci kamatozású-;
  • vagy állami kamattámogatású lakáshitel érhető el.

Bármelyik alternatíva mellett is döntenek a dolgozók, kizárólag forint alapú konstrukció jöhet szóba. A két típus közti legnagyobb különbség, hogy míg a piaci kamatozású lakáshitel havi törlesztőrészletét az aktuális gazdasági helyzet befolyásolja, addig az állami kamattámogatású lakáskölcsön esetén egy bizonyos időszakon belül fix havi részletekkel kalkulálhatunk, mert az állam kiegyenlíti az esetleges ingadozásokat. 

Ez a kamattámogatott hitelkonstrukció azonban ma már nem igényli a közalkalmazotti jogviszony meglétét, így bárki élhet vele, a jelenleg hatályos jogszabályok értelmében pedig igénylője legalább 5 éven keresztül fix törlesztőrészletekkel kalkulálhat. Ehhez gyakorlatilag nincs szükség másra, mint 180 napos munkaviszony igazolására legfeljebb 15 nap megszakítás mellett.

Külön ajánlatok közalkalmazottaknak

Bár önmagában még mindig nem lehetne a klasszikus közalkalmazotti hitelhez sorolni, de több pénzintézet is kínál speciális ajánlatokat az ebben a szférában tevékenykedők számára. Kedveszményes pénzügyi szolgáltatások, alacsonyabb banki költségek és egyéb lehetőségek várják a közszféra dolgozóit, ami egy nagyobb összegű lakáshitel esetében kedvezményesebb kölcsönszerződés elérését is lehetővé teszi.

Zeen is a next generation WordPress theme. It’s powerful, beautifully designed and comes with everything you need to engage your visitors and increase conversions.