hitelmoratórium meghosszabbítása

Hivatalos: további hat hónappal meghosszabbítják a hitelmoratóriumot

A magyar kormány egyik első gazdaságvédelmi intézkedése volt a koronavírus-járvány tavaszi kirobbanását követően a hitelmoratórium bevezetése, aminek a lényege nem más, minthogy az év végéig a bajba került adósok ideiglenesen kérhessék bankjuktól a nevükön lévő kölcsön fizetésének felfüggesztését.

Mivel a határidő lassan lejár, azonban a járvány érezhetően nem kíván tágítani az országból, várható volt, hogy a kormány további intézkedéseket vezet be, melyek kapcsán az egyik első gazdaságmentő, de még inkább családsegítő tervezet a hitelmoratórium meghosszabbításához kapcsolódik.

További hat hónapot kapnak a bajba jutottak

Orbán Viktor miniszterelnök szeptember 19-én, egy Facebook-oldalán bemutatott videóban jelentette be a lakosság számára, hogy határozott céljuk a járvány ideje alatt a munkahelyek és a családok színvonalának megtartása.

Ennek érdekében nem mindenkinek ugyan, de bizonyos társadalmi csoportok számára – melynek bizonyos részletei még pontosításra várnak – nem szűnik meg 2021. január 1-jétől a hitelmoratórium. 

A kormány tervei szerint újabb hat hónappal meghosszabbítják a programot, így 2021. június 30-ig a bajba jutott családok és vállalkozások egyaránt kérvényezhetik a kedvezményt.

A gyermekes családok mellett a vállalkozások is élhetnek vele

A moratórium meghosszabbítása a kormányfő szerint nem lesz elérhető mindenkinek, azonban a kisgyermekes családoknál – a gyermekek létszámától teljesen függetlenül –, a munkájukat elveszítők, a közfoglalkoztatottak és a nyugdíjasok egyaránt részesülnek a segítségből.

Rajtuk kívül a vállalkozások is igényelhetik a hat extra hónap moratóriumot, azonban ennek szigorú feltételei lesznek. Ezek közül a miniszterelnök egyet már ismertetett is, így azok a vállalkozások, melyek bevétele több mint 25 százalékkal lecsökkent a járvány időszaka alatt, élhetnek majd a lehetőséggel.

Automatikusan jár a hosszabbítás

Orbán Viktor hozzátette, hogy a magánszemélyeknek, így a gyermekes családoknak, a nyugdíjasoknak, a munkanélkülieknek és a közfoglalkoztatottaknak semmiféle teendőjük nincs, ha korábban már igényelték a moratóriumot. Esetükben a plusz hat hónap hosszabbítás automatikusan aktiválódik majd.

A kiemelt célcsoportnak csak akkor kell nyilatkozniuk a bankjuk felé a moratórium kapcsán, amennyiben úgy gondolják, hogy lehetőségük van fizetni a kölcsönt és nem szeretnék tovább tolni a futamidőt.

Felmondási tilalom is lesz

Az operatív törzs javaslatára hivatkozva a kormányfő kiemelte, hogy az extra moratóriumi idővel egyetemben felmondási tilalmat is elrendelnek az összes olyan háztartási- és vállalkozói kölcsönre, melyet a járványhelyzet előtt vettek fel, tehát ebben az időintervallumban senki sem kerülhet bajba azért, mert korábban hitelre volt szüksége.

Az eddigi eredményekről

A bejelentés végére a miniszterelnök jelentett a konkrét számokról is, így elmondta, hogy a hitelmoratórium a bevezetése óta már több mint 1,6 millió családnak és legalább 60 ezer vállalkozásnak biztosított segítséget. 

Mint kiemelte: ez azt jelenti a gyakorlatban, hogy az év végéig legalább 2 ezer milliárd forint marad majd a magyar családoknál és a hazai vállalkozásoknál – a hiteltörlesztésekből –, ami segíthet a gazdaság ismételt beindításában, de legalábbis a helyzet fenntartásában.

forrás:

https://koronavirus.gov.hu/cikkek/orban-viktor-hat-honappal-meghosszabbitja-kormany-hitelmoratoriumot

Borítókép: Orbán Viktor miniszterelnök (b) a Gazdaságvédelmi Operatív Törzs ülésén Budapesten 2020. szeptember 19-én. A kormányfő mellett Varga Mihály pénzügyminiszter. MTI/Miniszterelnöki Sajtóiroda/Benko Vivien Cher

Zeen is a next generation WordPress theme. It’s powerful, beautifully designed and comes with everything you need to engage your visitors and increase conversions.