Ilyen esetekben mondhatunk búcsút az egyéni vállalkozói hitelnek

Egy kezdő vállalkozó élete mindig rendkívül nehéz, ha nem áll mögötte már az induláskor elegendő tőke. Ezt nyilván még akkor is kijelenthetjük, ha soha életünkben nem vállalkoztunk, akik azonban mégis szeretnének saját lábra állni, jellemzően a bankok jóindulatában reménykednek, csakhogy ez ebben a formában soha nem lesz egyszerű.

A bankok szigorúak az induló egyéni vállalkozókkal

Természetesen nemcsak egy induló vállalkozásnak lehet szüksége anyagi támogatásra, évtizedes működés után is előfordulhatnak nehézségek, azonban általánosságban kijelenthető, hogy a bankok mindig sokkal szigorúbbak azokkal, akik most vetik meg a lábukat a piacon.

Lehet nekünk milliárd dolláros ötletünk, kidolgozott üzletstratégiánk, valamint olyan előrejelzéseink, melyek biztos sikerrel kecsegtetnek, a pénzintézetek többségét ez általában nem érdekli, hiszen az ígéretek még soha nem fizettek vissza egyetlen banki hitelt sem, ellenben például egy leigazolt és sikeresen teljesített pénzügyi esztendő után már növekszik a bizalom.

Nem véletlen, hogy amint kifejezetten egyéni vállalkozói hitelekről szóló összefoglalónkban is kiemeltük, ilyen kölcsönt csak akkor igényelhetünk, ha van egy pozitív mérleggel végződött naptári évünk. Ezt gyakran egy már elinduló vállalkozónak is nehéz lehet felmutatni, friss indulás esetén azonban fizikai lehetetlenség.

A faktorálás jó alternatíva az induló egyéni vállalkozóknak

Persze azért azoknak sem kell kétségbe esniük, akik éppen a kezdést szeretnék egy kicsit megtámogatni. Erre a legjobb alternatíva az úgynevezett faktorálás, aminek a lényege, hogy a hosszú fizetési határidővel dolgozó megrendelők esetében lehetőségünk nyílik lekérni a leszámlázott összeg bruttó értékének legalább 80 százalékát, amit majd visszafizetünk, ha a címzettől megkaptuk a pénzünket.

Tiltólistás esetek, amikor nem számíthatunk egyéni vállalkozói hitelre

Tekintsünk el azonban most az induló vállalkozások hitelproblémáitól, hiszen a már gyakorlott egyéni vállalkozók is szembesülhetnek a hitelképesség problémájával. Emiatt összegyűjtöttünk néhány olyan esetet, melyek eleve tiltólistára tesznek minket, ha egyéni vállalkozói kölcsönt szeretnénk igényelni.

Magánszemélyként KHR listások vagyunk

A KHR listán való szereplés minden esetben negatívan befolyásolja a hitelfelvétel körülményeit, még akkor is, ha egyéni vállalkozók vagyunk, és bár a vállalkozás ügyei rendben mennek, hatalmas bevételeink vannak, azonban magánszemélyként rossz adósnak lettünk minősítve korábban. Aktív státusz esetén ilyenkor azonnal elfelejthetjük a kölcsönfelvételt, de passzív státusz mellett is akadhatnak problémáink egy ideig.

Vállalkozóként voltunk rossz adósok

Az egyéni vállalkozók esetében nemcsak a tulajdonos hitelmúltja lényeges a hitelfelvételkor, hanem természetesen a kapcsolódó vállalkozásé is. Amennyiben tehát korábban rossz adósok voltunk, nem fizettük vissza a hitelünket, vagy komoly elmaradásokkal, akkor a bankok egy ideig biztosan nem tárgyalnak majd velünk.

Az adótartozás is kizáró ok

Az adótartozás egyéni vállalkozóként az egyik legsúlyosabb köztartozásnak minősül, ha kölcsönre lenne szükségünk. Mivel ezt minden esetben alá kell támasztanunk, ezért a NAV által kiállított igazolás nélkül a bankok el sem tudják majd indítani a kérelmünket.

A kapcsolt vállalkozásokért is felelünk

Azért, mert egyéni vállalkozók vagyunk, akadhat még kapcsolatunk más cégekkel, ezáltal például lehetnek kapcsolt vállalkozásaink. Kölcsönfelvétel esetén a bankok természetesen ezt is ellenőrzik majd, ami azt jelenti, hogy nekik szintén rendben kell lenniük, nem lehet adótartozásuk, rosszul törlesztett hitelük és felszámolás alatt sem állhatnak.

Fontos a pozitív mérleg

Amennyiben nem KATA vállalkozók vagyunk, akkor a hitelfelvétel kapcsán elengedhetetlen lesz odafigyelni arra, hogy folyamatos pozitív mérleget tudjunk felmutatni, tehát minden hónapban jó eredményekkel kell rendelkeznünk, aminek az oka értelemszerűen nem más, minthogy a bankoknak nincs érdekükben olyan egyéni vállalkozókat segíteni, akik folyamatosan veszteségesek.

A folyószámlahitel a leggyorsabb az egyéni vállalkozóknak

Noha az egyéni vállalkozóknak több lehetőségük is van arra, hogy kölcsönt kaphassanak a banktól, azonban esetükben általában nagyon fontos lesz a gyorsaság és az egyszerűség kérdésköre. 

Ebből a szempontból a folyószámlahitel elégíti ki a leginkább az egyéni vállalkozók igényeit, hiszen általánosságban akár egy hét alatt hozzájuthatnak vele a pénzünkhöz, ha a fenti problémák közül egyik sem áll fenn és minden dokumentumot be tudtunk szerezni a felvételhez.

Mire jó a folyószámlahitel?

Természetesen a folyószámlahitelről nem árt tudni, hogy minden kiadásunkat nem fedezhetjük vele egyéni vállalkozóként, de a legjobb alternatíva akkor is, ha átmenetileg pénzügyi problémáink támadtak, melyek hosszabb távon várhatóan elhárulnak majd.

Az ilyen helyzetek különösen gyakoriak minden induló vállalkozásnál, de a hitelforma akkor is kitűnő, ha biztosak vagyunk az érkező bevételekben, a megrendelőink viszont csak néhány hónap múlva fizetnek a megkötött szerződések értelmében. A vállalkozást ugyanis addig valamiből működtetni kell, amihez egy ilyen anyagi támogatás éppen ideális lehet, hogy átvészeljük a nehéz időszakot.

Mennyi pénzt kaphatunk a folyószámlahitel részeként?

Erre a kérdésre általában csak az egyéni vállalkozó tud válaszolni, hiszen a bankok minden esetben az árbevétel és néhány egyéb tényező alapján számolják ki ennek a legfelső plafonját, méghozzá általában 10-20 százalékos felső határ alkalmazásával.

Ennek megfelelően egy 20 millió forintos árbevétel mellett például 2-4 millió forint gyors segítségben reménykedhetünk, ha viszont KATA vállalkozók vagyunk, akkor nyilván tartanunk kell magunkat a maximum 12 millió forintos éves bevételekhez, melynek maximalizálása mellett is legfeljebb 1,2- 2,4 millió forint kölcsönt igényelhetünk.

Támogatott folyószámlahitelt is kérhetünk

A téma kapcsán fontos kiemelni az egyéni vállalkozóknak elérhető támogatott folyószámlahitelt is, egészen pontosan a Széchenyi Folyószámlahitelt, mely rendkívül népszerű, államilag támogatott konstrukció kifejezetten azok számára, akiknek gyors segítségre van szükségük.

Zeen is a next generation WordPress theme. It’s powerful, beautifully designed and comes with everything you need to engage your visitors and increase conversions.