gyorskölcsön

Minden, amit a gyorskölcsönről 2020-ban tudni kell

Mint neve is mutatja, a gyorskölcsön egy olyan hitelforma, melyhez szükség szerint akár néhány órán belül hozzáférhetünk, ha megfelelünk a szükséges feltételeknek. A személyi kölcsön egyik altípusaként kezeli a magyar bankszektor, de a gyorsaság miatt csak lényegesen szigorúbb feltételekkel igényelhető.

Jellemzően akkor ajánlott élni ezzel a lehetőséggel, ha nincs más választásunk, és hirtelen van szükségünk egy kisebb-nagyobb összegre, hiszen bármikor előfordulhat olyan helyzet, amikor váratlan kiadásunk keletkezik, és nincs megtakarított pénzünk, vagy nincs időnk félretenni egy adott dologra.

Bár volt idő, amikor a gyorskölcsön az egyik legnépszerűbb hitelforma volt Magyarországon, azonban miután a jogi szabályozása nagyon nehéz volt – több bankot is megvádoltak azzal, hogy az uzsorához hasonló módszereket alkalmaz az ügyfeleknél –, ez a kölcsönforma visszaszorult a háttérbe, így ma már csak alig egy maroknyi pénzintézet foglalkozik vele.

A legtöbb helyen már nem is egyszerű gyorskölcsönnek nevezik, hanem más egyéb fantázianeveket aggatnak rá (fapados kölcsön, könnyített kölcsön, előrelépő személyi kölcsön és így tovább), de közös bennük a gyakran rekordmagas kamatozás, a rövid futamidők és a kisebb felvehető összegek, melyek gyakran 3-6 millió forintban kerülnek maximalizálásra.

A gyorskölcsön legfontosabb feltételei

Mivel a gyorskölcsönök nem jelzálogalapú hiteltermékek, ezért a legfontosabb feltétel a munkahelyhez és a keresetünkhöz kötődik (nyilvánvalóan a lakcímhez, életkorhoz és KHR-listához kapcsolódó általános kritériumok mellett) . Ennek az oka abban keresendő, hogy a bank számára ez lesz az egyetlen biztosíték arra, hogy a kiutalt pénzt a későbbiekben kamatostul vissza tudjuk majd fizetni nekik.

Igazoljuk, hogy dolgozunk

Az első dolog tehát, amit igazolnunk kell a banknak a gyorskölcsön felvételéhez, az egy biztos munkahely lesz. Hogy külföldi vagy magyar munkahely alkalmazottjai vagyunk, az általában nem befolyásoló tényező, ami fontos, hogy a jogviszonyt legalább 3-6 hónapra visszamenőleg igazolni tudjuk ugyanazon a helyen, és legyen egy olyan papír – külföldi munkahely esetén gyakran a német vagy az angol nyelvű igazolás is megfelelő –, melyben a foglalkoztató kijelenti: nem állunk felmondás vagy próbaidő alatt, határozatlan idejű munkaszerződéssel rendelkezünk. 

Ebből következik, hogy a határozott idejű munkavégzés természetesen nem megfelelő a gyorskölcsön felvételéhez, ellenben a bankok kifogásolhatják a munkahelyet és a bevételi forrásokat is. Ennek megfelelően az alkalmazotti jogviszonyt vagy a vállalkozói jövedelmet már elfogadják, mint ahogyan nyugdíjasként is jó esélyekkel indulhatunk, azonban a különféle segélyek, ideiglenes jövedelmek vagy a gyermekgondozási díjak nem elegendőek a hitelképesség megállapításához.

Kiegészíthetjük ezekkel a fő jövedelmet – például adóstársként bevonásra kerül az ügyletbe egy GYES-en lévő hölgy –, de önmagában nem elegendőek ahhoz, hogy gyorskölcsönért folyamodjunk.

A fizetésünk összege is fontos tényező

Közel sem biztos azonban, hogy a stabil munkahelyi háttér elegendő ahhoz, hogy gyorskölcsönhöz folyamodjunk. Noha a legtöbb helyen már mindenhol elérik a fizetések a mindenkori minimálbér összegét, így ha nem vágyunk milliókra, akkor ez már elegendő lehet az igényléshez, ugyanakkor a bankok kezét jogszabály köti azzal kapcsolatban, hogy az adott bevételek után mennyi hitelt adhatnak. A JTM-, azaz jövedelemarányos törlesztési mutató ugyanis kimondja, hogy a gyorskölcsön igénylőjének csak akkora hitel adható, melynek a törlesztőrészletei nem haladják meg a nettó havi jövedelem 50 százalékát.

Nyilvánvaló, hogy a futamidővel lehet legális keretek között trükközni egy kicsit, de a bankok keze itt is meg lesz kötve a belső szabályzat miatt, hiszen a gyorskölcsön jellemzően kis futamidővel rendelkezik, a legtöbb helyen 12-48 hónapra igényelhető csak, és nyilvánvalóan senki sem szeretne 10 évig törleszteni 1 millió forintot. Érdemes alaposan körbenézni, hogy hol és milyen megkötések vannak, hiszen akárcsak a felvehető összegek tekintetében, úgy természetesen a törlesztőrészletek terén is lehet eltérés. 

Ez utóbbi különösen lényeges pont a gyorskölcsönöknél, hiszen a THM a lehető legkülönfélébb tartományokban mozoghat. A THM a Teljes Hiteldíj Mutató rövidítését jelenti, és azt az összeget mutatja meg százalékos arányban, hogy az alaptőkén túl egy év alatt mennyi extra költségünk lesz majd. A kérdéses összeg több tényezőből áll össze, ezáltal a kamat, a kezelési költség, de még a bankszámlavezetés díja is benne van többek között. A gyorskölcsönök esetében 10-20 százalék körüli THM-mutatókkal dolgoznak a bankok, vagyis óriási a szórás, és ha 4-5 millió forintot veszünk fel, akkor egyáltalán nem mindegy, hogy 11 vagy 19 százalék lesz ez az extra költség, hiszen túlzás nélkül százezreket spórolhatunk az évek során.

A gyorskölcsön egyéb költségei

Az elhangzottakon túl fontos kiemelni, hogy a legtöbb hiteltermékhez hasonlóan a gyorskölcsönnek is vannak rejtett-, illetve tipikus apróbetűs költségei. A személyi kölcsönök többségéhez hasonlóan így itt is kell majd fizetnünk folyósítási díjat, de felmerülhet elő- és végtörlesztési díj, szerződésmódosítási díj, számlavezetési díj, illetve más egyéb szolgáltatásoknak egyaránt lehetnek járulékos költségei.

A gyorskölcsön igényléséhez szükséges dokumentumok

A személyi kölcsönhöz hasonlóan a gyorskölcsön igényléséhez is elengedhetetlen lesz néhány alapvető dokumentum beszerzése és bemutatására. Ezek a következők lesznek:

  • személyi igazolvány, jogosítvány vagy útlevél, tehát valamilyen érvényes fényképes igazolvány önmagunk igazolására;
  • lakcímkártya az állandó magyar lakcím igazolására, ami bizonyos bankoknál lényeges feltétel;
  • adókártya a kapcsolódó dokumentumok kitöltéséhez;
  • munkahelyünk vagy TB-jogviszonyunk igazolására szolgáló iratok;
  • vállalkozóként NAV-igazolás;
  • bankszámlakivonat – általában 3-6 havi – abban az esetben, ha nem attól a pénzintézettől igényeljük a gyorskölcsönt, ahol a számlánkat vezetjük.

A gyorskölcsön igénylésének folyamata

A legtöbb bank általánosságban háromféle alternatívát kínál nekünk arra, hogy gyorskölcsönt igényeljünk. Ennek megfelelően 

  • kérhetjük a hitelt személyesen, a kiválasztott pénzintézetbe befáradva;
  • különdíj ellenében és speciális esetben hívhatunk ügyintézőt otthonunkba az igényléshez;
  • de elintézhetjük ma már online formában is a kérvényezést, méghozzá teljesen ingyen.

Bármelyik alternatívát is választjuk, a gyorskölcsön igénylésének meglesz a maga folyamata, ami az alábbiakban ismertetett módon zajlik majd.

Először is jól nézzük meg a bankok kínálatát

Ha gyorskölcsönhöz folyamodtunk, akkor bizonyára nincs sok időnk arra, hogy válogassunk, azonban alig egy-két óra elegendő ahhoz, hogy átnézzük a bankok kínálatát. Manapság nem sok helyen foglalkoznak ilyen hitelkonstrukcióval, így tényleg hamar a végére lehet érni a folyamatnak, és érdemes jól dönteni, mert a THM és a feltételek tekintetében drasztikus különbségek is lehetnek a pénzintézetek között.

Szerezzük be a szükséges dokumentumokat

A fentiekben már ismertettük, hogy a gyorskölcsön felvételéhez is szükség lesz bizonyos dokumentumokra. Ezek egy részét nekünk kell beszerezni a munkáltatónktól, a NAV-tól, a kormányhivataltól, esetleg egy másik banktól.

Ügyeljünk arra, hogy ezeknek minden esetben lesz lejárati dátumuk, így ha valóban gyorsan szeretnénk felvenni a gyorskölcsönt, akkor próbáljunk meg mindent egyszerre elindítani, ahol pedig lehet, ott személyesen intézkedni, hogy az igazolás azonnal a kezünkbe kerülhessen.

Hiteligénylés és hitelbírálat

Annak függvényében, hogy milyen formában szeretnénk elindítani a hiteligénylés folyamatát, a szükséges dokumentumokkal a kezünkben már jogosultak vagyunk rá. Fáradjunk be tehát a választott bank fiókjába, hívjunk ki házhoz egy ügyintézőt, esetleg indítsuk el online a folyamatot.

Mindegyik esetben szükség lesz önmagunk igazolására – interneten keresztül ehhez gyakorlatilag videóchaten keresztül kell bejelentkeznünk egy ügyintézőnél –, majd rengeteg papír, köztük a szerződés kitöltésére. Amennyiben ez megvolt, a legtöbb bank azonnal elvégzi a hitelbírálatot – ettől is gyors a gyorskölcsön –, de legfeljebb másnapra megszületik a döntés, így innentől számítva 24-48 órán belül a hitel a számlánkon is lehet.

A gyorskölcsön igénylésének kizáró okai

Természetesen a gyorskölcsön sem egy mindenki számára elérhető hiteltermék, ezáltal számos olyan kizáró ok létezik, amitől elutasításra találhat a kérelmünk. A következő tényezőket sorolhatjuk ide:

Aktív státusszal szerepelünk a KHR-listán

A Központi Hitelinformációs Rendszer a rossz adósok gyűjtőhelye, így ha volt a közelmúltban egy rosszul törlesztett hitelünk, ide felkerül a nevünk. Jellemzően a problémás kölcsön rendezését követően is még egy év, míg teljesen kikerülünk az adatbázisból, és addig a pontig, amíg ez nem történik meg, a bankok visszautasíthatják a kérelmünket.

Túl keveset keresünk

Ugyan a futamidőkkel lehet trükközni egy kicsit, de a végtelenségig azokkal sem, így ha a JTM-szerint nem keresünk annyit, hogy a kért összeget vissza tudjuk fizetni, mert a törlesztőrészletek meghaladnák a fizetésünk 50 százalékát, akkor a bank elutasít minket.

Nincs igazolható jövedelmünk

Mindenki úgy él meg, ahogyan tud, és sokan vannak, akik a feketemunkát választják. Gyakran sajnos választásuk sincs, vagy így dolgoznak vagy sehogy. Ez gyakran jó pénzt és rendszeres jövedelmet jelent, de ha nem igazolható, akkor az a bankok szemében olyan, mintha nem is lenne, tehát nem vehető fel rá kölcsön.

Nem dolgoztunk még eleget

Szinte biztosan nem kapunk gyorskölcsönt, ha egy hónap munkát követően három hónapot otthon ülünk munkanélküli segélyen, és ez egymás után többször is előfordul velünk. A bankok többsége 3-6 hónap folyamatos munkaviszony igazolását kéri, és ha ez nincs meg, akkor az elutasító ok lehet.

Túl fiatalok vagy túl idősek vagyunk

Minden kölcsön felvétele életkorhoz kötött, és a gyorskölcsön sem különbözik ez alól. A gyorskölcsönhöz általában 21 éves kor alatt nem folyamodhatnak az emberek, de van felső korlát is, így ha az igénylő elmúlt 65 éves, akkor csak rövidített futamidővel kalkulálhat, hiszen az életkor miatt a bank nagyobb kockázatot vállal. Minden pénzintézet majdnem másként rendelkezik erről, így nyugdíjasként érdemes ezzel kapcsolatban is alaposan körülnézni.

Nincs magyar lakcímünk

Magyarországon csak az vehet fel gyorskölcsönt – és minden más hitelt –, akinek van magyarországi lakcíme. Amennyiben ezt a kitételt nem tudjuk teljesíteni, akkor szintén eleshetünk az igényléstől.

Ez történik, ha nem fizetjük a gyorskölcsön törlesztőrészleteit

Mint minden kölcsönszerződés, úgy a gyorskölcsön esetén is rendkívül lényeges, hogy megfelelő rendszerességgel fizessük a törlesztőrészleteket. Ennek elmulasztása ugyanis súlyos következményeket vonhat maga után. Amennyiben egy hónapot elmulasztunk, a bank rögtön figyelmeztetőlevelet küld nekünk – jellemzően a mi költségünkre –, majd megpróbálják felvenni velünk a kapcsolatot. Ha ez nem sikerült, és nem került sor közös megállapodásra sem, akkor a bank általában 3 hónap nemfizetés után felbonthatja a szerződést, és bíróságra adja az ügyet, ahonnan aztán végrehajtásra kerülhet, mely esetünkben ingóságaink, legrosszabb esetben ingatlanunk elvesztését idézheti elő.

Nyilván mindenki életében vannak nehéz időszakok, amikor nem várt esemény jön közbe. Megszűnik a munkahely, tartós betegség lép fel, esetleg hirtelen akkora kiadásunk támad, hogy a banki kölcsön részleteit nem tudjuk törleszteni. Ilyenkor érdemes mielőbb a bankhoz fordulni, hogy probléma adódott, a legtöbb helyen ugyanis erre vannak bevett protokollok, ezáltal akár szerződésmódosítással, akár más megoldásokkal át lehet lendülni a problémán. A legrosszabb, amit tehetünk, ha elzárkózunk a bank által nyújtott lehetőségek elől, hiszen ezzel csak a saját helyzetünket nehezítjük meg.

Zeen is a next generation WordPress theme. It’s powerful, beautifully designed and comes with everything you need to engage your visitors and increase conversions.