Nagycsaládosok autóvásárlási támogatása 2020-ban

Így juthatunk hétszemélyes autóhoz

nagycsaládosok autóvásárlási támogatását (45/2019. (III. 12.) kormányrendelet) 2019. július 1-je óta igényelhetik azok a szülők, akik legalább három gyermeket nevelnek a háztartásban. A kedvezmény remek lehetőséget nyújt arra, hogy a családok minimális beruházással olyan új autót vásároljanak, mely hosszú időn keresztül jó szolgálatot tesz a hétköznapokban.

Hogyan lehet hozzájutni a támogatáshoz? Milyen feltételek mellett vehető igénybe?

 Amit a kedvezményről tudni kell!

1.    Általánosságban a támogatásról

nagycsaládosok autóvásárlási támogatását jelenleg 2022. december 31-ig van lehetőségünk igénybe venni.

A maximum igényelhető összeg 2 500 000 forint, ami a megvásárolt autó bruttó vételárának legfeljebb 50 %-át teheti ki. Ha tehát a teljes támogatást ki szeretnénk használni, akkor legalább egy 5 000 000 forintos  járművet kell választanunk hozzá.                  

2.    Mire használhatjuk fel?

nagycsaládosok autóvásárlási kedvezménye egy vissza nem térintendő támogatási forma, mely a gyermekvállalás- és gyermeknevelés-, valamint a három- vagy több gyermeket nevelő családok járműszerzési törekvéseit segíti.

Fontos, hogy csak az előírtaknak megfelelő autót vehetünk, melyhez szabadon igényelhetünk hitelt vagy zárt végű pénzügyi lízinget. A  kiválasztott gépkocsi, az úgynevezett M1-es járműkategóriába sorolható, vagyis a vezetőüléssel együtt legalább 7 személy szállítására kell, hogy alkalmas legyen. Olyan új autót vásárolhatunk meg, mely a tulajdonunkba kerülését követő 1 éven belül lett forgalomba helyezve, maximum 2 000 km-t futott, és kereskedőn keresztül került értékesítésre. Ezen felül kizárólag bemutató autóként funkcionált és nem használták egyéb célra.

3.    Kik lehetnek igénylők?

támogatást olyan nagycsaládos személy veheti igénybe, aki rendelkezik B kategóriás vezetői engedéllyel és jelenleg nem áll a forgalomtól való eltiltás alatt.

Azok a párok jogosultak a kedvezményre, akik

 •  legalább három gyermeket nevelnek, és azok után – családi pótlékot igényelhetnek. 
 • két gyermeket nevelnek, és a feleség már várandós egy 12. hetet betöltött magzattal, illetve
 • egy gyermeket nevelnek és a feleség 12. hetet betöltött ikermagzatokkal terhes. 

A jogszabály nem teszi lehetővé az igénylést előre vállalt gyermek után, csak a fentebb leírt esetekben adhatjuk be a kérelmet.

Az igénylőknek nem lehet köztartozása, és nem lehetnek büntetett előéletűek, amiről elegendő a kérelem nyomtatványán magánokirati formában nyilatkozni.

A támogatást kérvényező párnak ezen felül bejelentetett állandó, vagy ideiglenes magyarországi lakóhellyel szükséges rendelkeznie.

Nem előírás, hogy házastársi kapcsolatban kell élni, élettársak is benyújthatják igénylésüket az autóvásárlásra.

4.    Mi az igénylés menete?

nagycsaládosok autóvásárlási támogatásának kérelmét a Magyar Államkincstár felé, vagy bármely kormányablaknál adhatjuk be. Az igényléshez szükséges formanyomtatványt a Magyar Államkincstár honlapjáról tudjuk letölteni.

A nyilatkozaton fel kell tüntetni, hogy mekkora összeget szeretnénk igényelni, illetve azt, hogy igénybe veszünk-e hitelt vagy zárt végű pénzügyi lízinget.

A következő dokumentumok benyújtása kötelező: 

 • meglévő gyermekek adóazonosító jele
 • a megvásárolni kívánt autó dokumentumai
 • 12. hetet betöltött magzat esetén várandósággondozási kiskönyv, amelyben az orvos feltüntette a születés várható időpontját
 • az igénylők személyes okmányai

5.    Hogyan tudjuk felhasználni a támogatást?

Az autót a támogatási jogosultságot megállapító határozat véglegesítését követően tudjuk megvásárolni.

Amennyiben a jóváhagyását követő 6 hónapon belül nem kötünk adásvételi- vagy lízingszerződést, illetve az autót a jóváhagyás előtt vásároljuk meg, úgy a támogatás összege nem folyósítható ki.

A megkötött adásvételi- vagy lízingszerződés egy példányát a kereskedő, míg a másikat a Magyar Államkincstár kapja meg. Amennyiben a bemutatott dokumentumok megfelelőek, a Magyar Államkincstár 15 napon belül elutalja a támogatás összegét a kereskedőnek.

A megvásárolt autóra az eladónak kötelező „Családbarát támogatás” logóval ellátott matricát ragasztani, melynek költsége őt terheli.

6.    Milyen feltételekkel vásárolható meg az autó?

Az autót a támogatás igénybevételét követően 3 évig nem adhatjuk el, nem alakíthatjuk át, illetve az üzembentartói jogot sem ruházhatjuk át másra.

A benyújtott adásvételi- vagy lízingszerződés alapján a közlekedési hatóság elidegenítési tilalmat jegyez be a járműnyilvántartásba a Magyar Államkincstár javára. Kötelesek vagyunk a forgalomba helyezéskor nyilatkozatot tenni arról, hogy az autót támogatás útján szereztük meg.

Amikor az elidegenítési tilalom lejár, a bejegyzést 15 napon belül törlik a közlekedési hatóságnál, melynek határozatát a Magyar Államkincstár felé kell benyújtani. Az autó törzskönyve csak ezt követően kerül a birtokunkba.

Amennyiben a támogatást követő 3 éven belül kötünk casco-t az autóra, úgy a Magyar Államkincstárt társbiztosítottként szükséges bevonni, és a biztosítási szerződés egy példányát el kell juttatni hozzájuk.

7.    Mikor kell a támogatást visszafizetni?

A támogatás visszafizetése minden esetben késedelmi kamattal növelten történik.

Szerződésszegésnek minősülő esetek:

 • a valóságnak nem megfelelő adatok megadása;
 • az elidegenítési tilalom bejegyzése nem teljesült;
 • az igénylő házaspárok/élettársak a támogatást követő 3 éven belül elválnak/szétmennek;
 • az autó 3 éven belül eladásra kerül vagy átalakításon esik át;
 • a kereskedő által kiragasztott matricát az igénylők 3 éven belül eltávolítják.

Amennyiben a visszafizetést megállapító határozat véglegesítését követő 15 napon belül nem történik meg a visszafizetés, úgy bírósági eljárás keretében az összeg levonható a jövedelemből.

Ha ez bizonyítottan jövedelmi-, családi- vagy szociális rászorultság alapján megterhelő lenne az igénylőknek, akkor a Magyar Államkincstártól kérhető enyhítés, így 12 hónap halasztás vagy 36 hónap részletfizetés.

A támogatás visszafizetését megállapító határozatot követő 3 évig új támogatás igénylésére nincs lehetőség.

Zeen is a next generation WordPress theme. It’s powerful, beautifully designed and comes with everything you need to engage your visitors and increase conversions.