diákhitel plusz

Továbbra is alacsony kamattal és kamatmentesen igényelhetők a diákhitelek

Döntött a Diákhitel Központ a tanulói jogviszonnyal rendelkező hallgatók kölcsönlehetőségei kapcsán. Ennek értelmében a szabad felhasználású Diákhitel 1 esetében 2020. július 1. és 2020. december 31. között is maradnak a rendkívül alacsony, mindössze 1,99 százalékos kamatok, de teljes kamatmentességet élvezhetnek, akik a képzés költségeinek finanszírozását megcélzó Diákhitel 2 vagy a május 1-től bevezetett, szintén szabad felhasználású Diákhitel Pluszt igényelnék.

Soha nem volt még ekkora érdeklődés a diákhitelre

A Diákhitel Központ Zrt. vezérigazgatójának nyilatkozata szerint az idei évben különösen magas az érdeklődés a hallgatóknak szóló kölcsönszerződések iránt, ezáltal soha nem igényeltek még ilyen sokan, és ilyen magas összegeket. Ez különösen azért jó hír, mert a kormány rendelkezései a visszajelzések alapján sikeresek voltak, ezáltal nem várható lemorzsolódás a felsőoktatásban a megemelkedett költségek és az egyéb anyagi nehézségek miatt.

Mint ismert, a Parlament a közelmúltban döntött arról, hogy a Diákhitel 1 által igényelhető havi 70 ezer forintos keretet 2020. augusztus 15-től 150 ezer forintra növelik, ami azt jelenti, hogy a hallgatók éves szinten akár 1,5 millió forintnak megfelelő kölcsönt is felvehetnek maguknak a fentiekben elhangzott kedvező kamatozás mellett. Az eddigi statisztikák szerint a Diákhitel 1-et csak az idén már 60 százalékkal több hallgató igényelte, mint egy évvel korábban, de a Diákhitel 2 kapcsán is 30 százalékos az emelkedés.

Magyar Péter hozzátette, hogy ha ez a folyamat az elkövetkezendő hónapokban is megmarad, akkor 2020-ban meghaladhatja a 40 ezret az új diákhiteles ügyfelek aránya, míg az igényelt pénzösszegek tekintetében 30 milliárd forint fölé kúszhat a számláló. Ilyen kimagasló eredményre ebben a konstrukcióban utoljára 2001-ben volt példa.

Nagy sikert arat a Diákhitel Plusz is

Idén áprilisban a magyar kormány az eddig két konstrukció mellé egy harmadik kölcsöntípust is bevezetett a diákhitelek közé, mely Diákhitel Plusz név alatt szintén óriási népszerűségnek örvend a tanulók között, pedig csak 2020. május 1-től igényelhetik maguknak az aktív jogviszonnyal rendelkezők.

Ez az egyelőre ideiglenes lehetőségként beharangozott megoldás 2020. december 31-ig marad aktív, részeként pedig a diákoknak lehetőségük nyílik egyszeri, maximum 500 ezer forintos kamatmentes kölcsön felvételére, mely teljesen szabad felhasználhatósággal rendelkezik. A népszerűség hátterében a kamatmentesség mellett leginkább az áll, hogy a Diákhitel Plusz azok számára is felvehető, akik korábban igényeltek már valamilyen diákhitelt.

A számok tükrében a Diákhitel Központ Zrt. vezérigazgatójának tájékoztatása szerint a Diákhitel Pluszt ezidáig már közel 14 ezer hallgató igényelte, és több mint 10 ezer esetben a tanulók már meg is kapták a pénzüket. Mint kiderült, a kérvényezők közül a legtöbben kihasználták a lehívható legmagasabb, mintegy félmillió forintos összeget, aminek további pozitívuma, hogy bármikor, a nyári szünetben is lehet folyósítani, miközben a másik két diákhiteltermék havi részleteihez kizárólag a tanulmányi időszakban férhetnek hozzá a tanulók.

Fontos, hogy a kormány a Diákhitel Pluszt összevonta a 2018 óta aktív családtámogatási programmal is, ami főként a fiatal szülők esetében jelentős előnyt jelenthet, hiszen amint családalapítás történt, azaz megszületett az első gyermek, akkor az édesanya által korábban igényelt diákkölcsön felét, a harmadik utód után pedig a felvett összeget teljes egészében elengedik.

A Diákhitel Plusz várhatóan idén augusztusban újabb lehetőségekkel bővül, ezáltal a nyár végétől már az úgynevezett struktúraváltó képzésekhez is lehet majd igényelni ezt a hitelkonstrukciót. Ez azt jelenti, hogy a felnőttképzésben tanulók egyaránt kérhetnek már maguknak teljesen szabad felhasználású kölcsönt kamatmentesen, aminek a maximális összege 1,2 millió forint lehet.

Zeen is a next generation WordPress theme. It’s powerful, beautifully designed and comes with everything you need to engage your visitors and increase conversions.