babaváró hitel

Ezek a babaváró hitel legnagyobb buktatói

A babaváró hitel az egyik legjobb kölcsönkonstrukció jelenleg Magyarországon abban az esetben, ha gyermekvállalás előtt álló fiatal házaspárok vagyunk.

Segítségével fix kamatozású és szabadon felhasználható kölcsönösszeghez juthatunk – legfeljebb 10 millió forintig –, melynek egy jelentős részét az állam hajlandó elengedni abban az esetben, ha legalább három gyermeket vállalunk rövid időn belül.

Noha mindez nagyon jól hangzik, valójában azonban a babaváró hitelnek is megvannak a maga buktatói, melyeket nem árt megismerniük az igénylőknek, hiszen sok esetben csak az apróbetűs részben lehet találkozni velük, esetleg olyan megfogalmazásmód társaságában, ami nem biztos, hogy mindenki számára érthető. Lássuk, hogy melyek ezek!

Legalább két gyermek esetén érdemes felvenni

Bár kifejezetten jól hangzik, hogy a babaváró hitellel 10 milliós kölcsönt kaphatunk, melynek egy részét bizonyos feltételek mellett az állam átvállalja, csakhogy ez igencsak soktényezős egyenlet. Egy gyermek vállalása esetén például semmiféle átvállalás nincs, ilyenkor kizárólag annyi történik, hogy amint a baba megszületik, három évre felfüggesztik a kölcsön törlesztési kötelezettségeit, vagyis egy ideig nem kell fizetnünk, ellenben az a három év nem veszik el, csak a futamidő növekszik meg. Legalább két gyermek kell tehát ahhoz, hogy az állam legalább a fennmaradó tőkeösszeg 30 százalékát átvállalja!

Egy bizonyos összeget mindenképpen vissza kell fizetnünk

Sokan abban a tévhitben veszik fel a babaváró hitelt, hogy amennyiben három gyermeket vállalnak a későbbiekben, akkor az állam a teljes felvett összeget elengedi és kifizeti helyettük. Bár elméletileg működőképes lehet mindez, valójában azonban rengeteg tényezőnek együtt kell állnia, és ebben a rendkívül kiszámíthatatlan biológia is fontos szerepet játszik.

Amennyiben ugyanis a felvételt követő 2-3 héten belül megszületik az első babánk, és utána három éven belül a második, majd újabb három éven belül a harmadik is megérkezik a családba, akkor valóban előfordulhat ilyen eset, de nem biztos, hogy mindenki élete ilyen sikertörténettel zárul, tehát valamennyit biztosan vissza kell majd fizetnünk a felvett kölcsönből, legfeljebb nem azonnal.

Nincs házasság, nincs hitel

A történelemben talán egyetlen kölcsönszerződésben sem volt kitétel, hogy az igénylő feleknek házastársaknak kellene lenniük, márpedig a babaváró hitel esetében ez is lényeges kritérium.

Amennyiben tehát csak élettársi kapcsolatban élünk a párunkkal, nem vehetjük fel a kölcsönt, hiába felelünk meg minden más feltételnek. A házasságra minden esetben az igénylés előtt sort kell keríteni, még akkor is, ha az valójában csak formaság lesz, tehát egy röpke délelőtt vagy délután a helyi jegyző hivatalában.

Válásról szó sem lehet

A házasság mellett a válás is komoly gondot okozhat a babaváró hitel igénylőinek.

Ezt szintén kevés helyen hangsúlyozzák, márpedig köztudott, hogy Magyarországon kiemelkedően magas, sőt folyamatosan növekszik a válások száma, ami a kérdéses kölcsönkonstrukció esetén óriási buktató lehet.

Amennyiben ugyanis a felek a futamidő alatt válnak el egymástól, akkor minden kamattámogatást meg kell téríteniük visszamenőleg az államnak, amit korábban a válás időpontjáig megkaptak. A hitel természetesen a válással nem szűnik meg, csak piaci kamatozásra vált, ami a törlesztőrészletek drasztikus emelkedését eredményezheti.

A haláleset is okozhat meglepetéseket

Nagyon sok helyen nem jelzik, pedig a babaváró hitel kapcsán komoly buktató lehet, ha a házaspár valamelyik tagja a futamidő, tehát a teljes tartozás visszafizetése előtt életét veszti. Ilyen esetben életbe lép egy féléves türelmi időszak, amikor a kölcsönt változatlanul kell tovább fizetni, de a hat hónap lejártát követően a babaváró hitelt annak ellenére is piaci kamatozású kölcsönként kell tovább fizetni, ha korábban teljesítettük a gyerekvállalási feltételeket.

Egyetlen mentesítő ebben az esetben, ha az özvegyen maradt fél legalább 5 éven belül újra megházasodik, ennek hatására ugyanis újra életbe léphet a türelmi idő.

Külföldön dolgozóknak nincs támogatás

Papíron persze nem akadály a babaváró hitel igénylése kapcsán a külföldi munkahely, de amennyiben mindkét fél egy idegen országban dolgozik, az probléma lehet, hiszen a feltételek között szerepel, hogy az igénylést megelőző 180 napos időszakban legalább egyiküknek magyar TB jogviszonnyal kell rendelkeznie, ami kizárja a legtöbb olyan házaspárt, akik egy másik országban keresik a kenyerüket.

Nagy galibát okozhat a költözés

Azonnali hatállyal megszűnik a babaváró hitel állami kamattámogatása, vagyis a leglényegesebb pontja, amint a házaspár úgy dönt, hogy külföldre költözik, és megszünteti a magyar lakcímét.

Amint ugyanis ez utóbbi törlődik, azzal együtt a kamattámogatásnak is vége, és nemcsak a hitel vált át egy normál piaci kamatozású konstrukcióvá, de mindemellett a korábban kapott állami támogatást is egy összegben vissza kell fizetni 120 napon belül.

Rossz adósnak a babaváró hitel sem jár

Rengetegen valamilyen különleges és exkluzív dologként tekintenek a babaváró hitelre, de valójában ez nem más, mint egy állami támogatással és néhány speciális feltétellel felvehető személyi kölcsön.

Magyarul ez is ugyanolyan szerződéssel és feltételekkel igényelhető, mint például egy lakáshitel, így az ahhoz kapcsolódó buktatók és feltételek is állnak rá. Ennek fényében biztosan elbukjuk a babaváró támogatás felvételét abban az esetben, ha korábban rossz adósok voltunk, azaz évekkel ezelőtt például nem tudtuk fizetni devizahitelünket, és felkerültünk a KHR feketelistájára.

A meglévő hitel is gondot okozhat

Igencsak komoly probléma lehet a babaváró hitel igénylésekor az is, ha rendelkezünk már valamilyen meglévő kölcsönszerződéssel, ezáltal például van egy személyi- vagy lakáskölcsönünk.

Teljesen mindegy ilyenkor, hogy jól fizető adósok vagyunk, hogy magas jövedelemmel rendelkezünk, ugyanaz a bank vagy egyáltalán nem adja meg nekünk a babaváró támogatást, vagy csak csökkentett végösszeg mellett.

Ilyenkor vagy másik pénzintézethez fordulunk, vagy belenyugszunk abba, hogy a meglévő kölcsönösszeget levonják ebből a támogatásból.

Példának okáért, ha van egy 3 millió forintos autóhitelünk, akkor ugyanaz a bank a 10 millió helyett már csak 7 millió forint babaváró kölcsönt ad nekünk.

Zeen is a next generation WordPress theme. It’s powerful, beautifully designed and comes with everything you need to engage your visitors and increase conversions.