hitelfelvétel passzív KHR esetén

Hitelfelvétel passzív KHR lista mellett

A hitelfelvételt – legyen szó akár egy szabad felhasználású-, akár egy lakáskölcsönről – rengeteg tényező befolyásolhatja. Az egyik ilyen a passzív KHR listás szereplés, ami sok esetben azért okozhat meglepetést, mert az igénylők gyakran azt hiszik, hogy mindez csak akkor befolyásoló tényező, ha státuszuk aktív a kérdéses adatbázisban. Ez azonban tévedés, sok esetben a passzív KHR is gondot okozhat. Hogy mik a kötelező tudnivalók a téma kapcsán? Lássuk a legfontosabb részleteket!

Mi az a KHR lista?

A KHR (Központi Hitelinformációs Rendszer) lista röviden nem más, mint az egykoron sokak által rettegett BAR (Bankközi Adós-és Hitelinformációs Rendszer) lista új változata. Egy olyan adatbázisról van szó, mely kifejezetten a pénzintézetek részére jött létre annak érdekében, hogy elkészüljön egy közös nyilvántartás, ahová azok a magánszemélyek és vállalkozások kerülnek, akik hitelt vettek fel.

Mivel az adósokat itt minősítik is, a pénzintézetek könnyedén ki tudják szűrni azokat, akikkel korábban akadt már probléma egy kölcsön törlesztésekor vagy egyéb banki ügylet esetén, így eleve hátrányból indulnak az igényléskor.

A gyakorlatban ezt azt jelenti, hogy a KHR lista alapján minden bank és hitelintézet tudja majd rólunk, hogy

  • van aktív hitelünk;
  • van már lefizetett kölcsönünk;
  • azokat mikor vettük fel és milyen futamidőre;
  • mekkora összeget igényeltünk;
  • miként fizettük a törlesztőrészleteket;
  • illetve a legfontosabb: volt-e olyan hitel a nevünkön, amivel problémát okozott a törlesztés, esetleg nem fizettük vissza.

A listára való felkerülés tehát nem jelenti feltétlenül azt, hogy a bankok azonnal elutasítják a hitelkérelmünket, de az itt megjelölt státuszunk és az előzmények nagyban befolyásolják a leendő kölcsön felvételének körülményeit.

Ha ugyanis az itt rögzített adatok alapján azt látják, hogy nem vagyunk megbízható adósok, akkor rögtön elutasítanak minket, noha ennek több szintje van, hiszen beszélhetünk aktív- és passzív KHR státuszról, melyeket az alábbiakban alaposabban is bemutatunk.

Mikor kerülünk fel a KHR listára?

Hogy felkerüljünk a KHR listára, ahhoz normál esetben elegendő lehet a hitelfelvétel, amiatt azonban még senkit sem utasított vissza egy bank, mert van vagy volt egy jól törlesztett kölcsön a nevén. A probléma akkor kezdődik, amikor aktív státuszt kapunk ezen a listán, hiszen ilyen megjelöléssel garantáltan minden pénzintézettől elutasítás vár majd ránk új kölcsön igénylésekor. Hogy mikor leszünk aktív KHR listások? 

Rosszul törlesztett kölcsön

A legtöbben egy rosszul törlesztett hitel miatt kerülnek be a rendszerbe, ha tehát valamiért nem tudjuk fizetni a részleteket, és ezt nem közöljük a bankkal időben, akkor amint a tartozásunk meghaladja az aktuális minimálbér összegét, és az elmaradásunk már több mint 90 napos, akkor a nevünk azonnal megkülönböztető jelzést kap az adatbázisban.

Természetesen amilyen gyorsan felkerültünk, olyan gyorsan le is kerülhetünk a listáról, ha rendezzük a tartozást, azonban a passzív státuszunk egy ideig még így is látható marad, ezáltal egyfajta figyelmeztető jelzést kapunk azzal kapcsolatban, hogy a bankok csak óvatosan hitelezzenek nekünk.

Csalás

Szintén aktív KHR listások leszünk abban az esetben, ha visszaéltünk egy bankkártyával, esetleg valamilyen csalást követtünk el egy pénzintézet kárára, így például nem valós adatokat használunk egy hozzájuk kapcsolódó szolgáltatás, illetve termék igénybevételekor.

Mindkét esetben azonnal bekerülünk a rendszerbe, és az aktív státuszt semmivel sem tudjuk kiváltani 5 teljes éven át, így ennyi ideig biztosan egyetlen bank sem foglalkozik majd velünk érdemben, esetleg csak a megfelelő feltételekkel.

Mikor kerülhetünk le a KHR listáról?

Természetesen nemcsak felkerülni van esélyünk a KHR listára, hanem megfelelő körülmények között le is vetethetjük a nevünket onnan. A fentiekben említett csalás esetén elegendő a megfelelő ötéves ciklus kivárása, ha viszont hiteltartozás okozta az adatbázisban való aktív megjelenést, akkor annak rendezésére jelenleg háromféle lehetőségünk lesz:

  1. Rendezzük a tartozásunkat a pénzintézet felé, ami minden esetben személyes ügyintézést és rengeteg papírmunkát igényel, miközben érdemes felkészülni rá, hogy a késlekedés miatt extra költségeink is lesznek.
  2. A pénzintézet maga gondoskodik a hiteltartozás behajtásáról például úgy, hogy egy jelzáloghitel esetén elárverezi a kérdéses ingatlant, így az adós és a bank közt fennálló elszámolási különbözet kiegyenlítődik.
  3. Módosítjuk a hitelszerződést olyan formában, hogy az hosszabb futamidőt, alacsonyabb törlesztőrészleteket és egyéb speciális megállapodási pontokat tartalmazzon, amiért természetesen ismét plusz költségeket számol majd fel a pénzintézet.

Lényeges, hogy bármelyik formában is rendezzük a tartozásunkat, a KHR listáról valójában nem kerülünk le, csak az aktív státuszunk módosul passzívra, ami előnyösebb jogkör ugyan, de a bankok még évekig láthatják, hogy volt problémánk, ami befolyásolhatja egy új kölcsön felvételét.

Kaphatok-e hitelt passzív KHR listásként?

Mint fentebb elhangzott, ha rossz adósként felkerültünk a KHR listára, de rendeztük sorainkat a pénzintézettel, akkor az nem jelenti rögtön azt, hogy tiszta lappal folytathatnánk, és bárhol, bármikor hitelhez juthatnánk, hiszen az aktív státuszunk ilyenkor passzívvá válik az adatbázisban.

Normál esetben ez az állapot további 1 éven át áll fenn, de vannak speciális esetek, amikor az ügy lezárásának függvényében még legalább 5 éven át megmarad ez a megkülönböztetés. Utóbbi különösen akkor igaz, amikor külön megegyezéssel vagy a bank részéről veszteséggel záródott le az ügylet.

Hogy ez a passzív státusz ellehetetleníti a hitelfelvételt? A 2020-as banki kínálat alapján kijelenthető, hogy egyáltalán nem, hiszen több olyan pénzintézet is működik ma Magyarországon, akiknél nem akadály sem a szabad felhasználású személyi kölcsön, de még a jelzálogalapú lakáshitel felvétele sem ilyenkor.

Természetesen előfordulhatnak olyan helyek, ahol ilyenkor extra feltételeket szabhatnak – például már 6-12 hónapja fenn kell tartani a passzív státuszt, ami jelezheti, hogy az adós ismét rendesen törleszt –, de a legtöbb esetben ez a besorolás már nem jelent különösebb korlátozást. 

Lényeges azonban megjegyezni, hogy a bankok belső szabályzatai ettől akár drasztikus módon eltérhetnek – pláne egy olyan financiálisan nehéz helyzetben, mint a mostani víruskrízis –, ezáltal egyre több helyen tagadják meg a fentiek ellenére is azt, hogy a KHR listán passzív státusszal szereplő igénylők kölcsönhöz juthassanak.

A babaváró hitel és a passzív KHR lista

A fentiek mellett fontos külön is kitérni a babaváró hitelre a passzív KHR lista esetén, hiszen történt némi változás a közelmúltban a kérdéses kölcsöntípus kapcsán. A legutóbbi jogszabály-módosítások szerint ugyanis a passzív KHR listások már abban a pillanatban felvehetik a babaváró kölcsönt, ahogy rendezték tartozásaikat, tehát nincs szükség többhónapos várakozási időre, vagy a passzív státusz megszűnésére.

A korábbi szabályok szerint ugyanis a babaváró hitelre is az a szabály vonatkozott, mint a többi kölcsönszerződésre, vagyis hiába rendezte egy adós a tartozásait, és hiába volt a törvény szemében újra hitelképes, a bankok gyakran addig nem álltak szóba vele, amíg a passzív megkülönböztetés tartott.

Hiába tehát a jogszabály módosítása, ez a gyakorlat sajnálatos módon a kamattámogatott babaváró hitel esetében is él, az tehát csak egy elvi lehetőség, hogy a passzív státuszú ügyfelek megkaphassák ezt a kölcsöntípust. Ennek az oka az, hogy a bankokra ezek a törvények csak általánosságban vonatkoznak, hiszen a belső szabályzatuk a saját biztonságuk érdekében szigorúbb lehet, tehát eltérhet a központi ajánlásoktól, a gyakorlat pedig azt mutatja, hogy gyakran el is tér.

Természetesen nem szabad feladni az első próbálkozás, illetve visszautasítás után, hiszen egyik és másik példára egyaránt találhatunk képviselőket a honi bankszektorban. Az aktív KHR listás szereplés esetén természetesen már más a helyzet, ott egységesen szigorú az összkép a hazai palettán, tehát ilyen esetben nincs esélyünk felvenni a babaváró hitelt sem!

Zeen is a next generation WordPress theme. It’s powerful, beautifully designed and comes with everything you need to engage your visitors and increase conversions.