jelzáloghitel elengedése

Jelzáloghitel elengedés 2020-ban: gyerekvállalással milliókkal csökkenthető a lakáshitel

A kormány a tavalyi esztendőben több családsegítő programot és támogatást is útnak indított, illetve átdolgozott annak érdekében, hogy ezzel támogassa a magyar fiatalok életkezdését. Ezek közül a falusi CSOK-ot vagy a babaváró hitelt mindenki ismeri, azonban vannak kevésbé előtérben álló lehetőségek is, mint amilyen például a jelzáloghitel elengedés, ami 2019. július 1-től igényelhető, és gyermekvállalás esetén akár milliókkal is csökkenthetők vele a lakáshitelek.

A jelzálog alapú kölcsönszerződések ugyanis főként a lakáshitelekre jellemző konstrukciók, tehát a pénzintézetek ma már csak akkor tudnak ilyen jogot bejegyeztetni egyfajta biztosítékként az adós fizetésképtelensége miatt, ha kifejezetten ingatlanvásárlásra folyósított pénzről van szó.

Mivel a kisgyermekes családok esetében a jelzáloghitelek fizetése gyakran nehezebb, nemfizetés esetén pedig komolyabb problémákkal járhat, az állam kihirdette, hogy két gyermek után 1 millió forint kedvezményt biztosít a családoknak, de három gyermek után azonnal 4 millió forintra vagyunk jogosultak, később pedig minden újabb családbővüléssel további 1 millió segítséget kapunk.

Az alábbiakban összegyűjtöttünk minden fontos tudnivalót, amit a jelzáloghitel elengedésről 2020-ban tudni kell.

Kik jogosultak és kik nem jogosultak a jelzáloghitel elengedésre?

A kedvezményre való jogosultság tekintetében az állam mindössze két nagyon egyszerű feltételt szabott meg a jelzáloghitel elengedés kapcsán, melyek a következők:

 • Az igénylők egy már meglévő, tehát korábban felvett jelzáloghitelt törlesztenek.
 • Első gyermekük 2018. január 1. után érkezett.
 • Második – vagy minden további – gyermekük 2019. július 1. után született meg.

Ez a gyakorlatban annyit jelent, hogy ha a második gyermekünk 2019. július 1. után született, akkor jogosultak vagyunk pénzintézetünknél 1 millió forint jelzáloghitel elengedtetésére. Ha a második és a harmadik gyermekünk is a kérdéses időpont után látta meg a napvilágot, akkor a támogatási összeg rögtön 4 millió forintra emelkedik, majd a jövőben minden további születendő gyermek után újabb 1 millió forint elengedést kapunk egészen addig, amíg a kormány vissza nem vonja ezt a rendelkezést.

Amennyiben gyermekeink előbb születtek, vagy egyáltalán nem szeretnénk gyermeket, értelemszerűen elesünk a támogatástól.

Ezek a jelzáloghitel elengedésének feltételei 2020-ban

Természetesen nagyon szigorú feltételekhez van kötve az, hogy kik élhetnek a jelzáloghitel elengedés lehetőségével, így az igénylők és a gyermekek tekintetében egyaránt vannak kikötések. Ezek a következők:

Feltételek az igénylők kapcsán

 • Nagyon fontos, hogy a jelzáloghitel elengedés igénylését csak és kizárólag az adhatja be, akinek az aktív hitelszerződés a nevén van. 
 • Amennyiben a hitelt párok, élet- és házastársak vették fel, elengedhetetlen mindkét félnek befáradni a legközelebbi kormányhivatalba még akkor is, ha a szerződésben csak az egyikük van adósként feltüntetve.
 • Minden esetben kizáró okot jelent az igénylés kapcsán, ha a jelzáloghitelt úgy vettük fel korábban, hogy társunkon kívül egy külsős adóst is bevettünk a szerződésbe. Amennyiben tehát egy házaspár valamelyik fél részéről egy testvért vagy egy szülőt bevont adóstársként a kölcsön egyszerűbb igényelhetősége vagy a jobb feltételek miatt, azok már nem igényelhetik a jelzálog elengedési támogatást.
 • Senki nem kérheti az elengedést abban az esetben, ha nem tudja igazolni 30 napnál nem régebbi erkölcsi igazolvánnyal büntetlen előéletét.
 • A kitételek közé tartozik még az is, hogy ne legyen aktív köztartozásunk, amit a NAV által kiadott igazolással kell majd bizonyítanunk.
 • A 2020. június 15-én történt jogszabálymódosítás értelmében a párok esetében elegendő, ha az egyik fél rendelkezik tulajdonrésszel abban a lakáshiteles ingatlanban, amire a támogatást igényelni szeretnék.

Feltételek a gyermekek kapcsán

 • Mivel tömegével fordulnának a bankokhoz a jelzáloghitelesek, a kormány ezért meghúzott egy visszamenőleges határvonalat, amitől még kérelmezhető a jelzálog elengedés az első gyermek után. Ez nem más, mint 2018. január 1.
 • Az időpont a megszületett és örökbefogadott gyermekek esetében értendő, a támogatás ugyanis mindkét esetben jár, de a jogszabály elfogadja azt is, ha 2018. január 1-jén már 12. hetét betöltött magzatunk volt.
 • A kérdéses dátum a második gyermek esetén 2019. július 1-re módosul, ha tehát már a második babánkkal igényelnénk a kedvezményt, akkor annak ezt követően kellett megszületnie.
 • Az elengedés kizárólag olyan gyermekek után igényelhető, akik a kérvényezővel egy háztartásban élnek, ami a fenti dátumokkal együtt nyilván kizárja a nagykorú utódok bevonását az ügyletbe.
 • A jelzálog elengedése egy gyermek után csak egyetlen alkalommal kérvényezhető.
 • Amennyiben elvált házaspárokról vagy élettársakról van szó, akik korábbról hoztak magukkal egy-egy gyermeket, akkor ott nemcsak a közös utódokat, hanem a többieket is figyelembe lehet venni, ha korábban nem vonták még be őket ilyen támogatásba.

Feltételek a lakáshitel kapcsán

 • Az elengedés kérvényezését minden esetben csak már meglévő jelzáloghitelnél lehet elindítani, újonnan kötött kölcsön esetében nem.
 • A támogatás érvényesíthető olyan ingatlanokra is, melyek CSOK vagy falusi CSOK hitellel lettek megvásárolva, rendelkezzenek akár állami támogatással, akár piaci kamatozással.
 • Mivel nem jelzáloghitelek, ezért sem a babaváró hitelre, sem a személyi kölcsönökre nincs lehetőség kérvényezni a kedvezményt.
 • Amennyiben a jelzálogalapú lakáshitelünket 2017. november 14. után igényeltük, akkor csak úgy kaphatunk elengedést, ha az összegből ingatlan vásárlása, építése, korszerűsítése, bővítése vagy felújítása történt.
 • Ha a hitel 2017. november 14-ét követően lett felvéve, akkor nem feltétel a lakáshitel – korábban más kölcsöntípusokra, például szabad felhasználású hitelekre is lehetett jelzálogjogot bejegyeztetni –, csak az a fontos, hogy a kérdéses ingatlan Magyarország területén szerepeljen, és az ingatlan-nyilvántartásban lakóházként, lakásként, tanyaként vagy legalább birtokközpontként szerepeljen.

A jelzáloghitel elengedésének igénylése

Rendkívül fontos, hogy a jelzáloghitel elengedésének igénylése nem automatikus, azt minden esetben igényelni kell, tehát amennyiben jogosultak vagyunk rá, akkor sem kapjuk meg csak úgy, ha azt nem kérvényezzük. Még lényegesebb, hogy 2020. június 15-től ez már határidőhöz is kötött, amennyiben tehát gyermekünk megszületését követő 60 napon belül nem nyújtjuk be az igénylésünket, akkor később már nem leszünk rá jogosultak.

Ehhez elsőként nem a lakáshitelünket biztosító bankot kell felkeresnünk, hanem a területileg illetékes járási hivatalt, ahol a komplett ügymenetet elintézik, minden papírt kikérnek és összegeznek, majd a végén továbbítják azt a pénzintézet felé, akik tájékoztatnak minket arról, hogy elutasították vagy elfogadták a kérelmet, és amennyiben igen, akkor miként változott ezzel a hiteltartozásunk.

Az igénylés során a házaspároknak vagy élettársi kapcsolatban élőknek mindig közösen kell megjelenniük a járási hivatalban a kérvényezésért. A folyamat minden esetben teljesen költség- és illetékmentes, tehát sem a hivatal, sem a bank nem számíthat fel érte semmilyen díjat. Az első bírálatot mindig a járási hivatalban hozzák meg, amiről a bank mellett minket is értesítenek. Ha jogosultak vagyunk a támogatásra, azt az állam néhány napon belül kifizeti a banknak – mintegy előtörlesztésként –, majd a pénzintézet értesít minket arról, hogy pontosan mennyivel csökkent a tartozásunk.

Különbözet igénylése a harmadik gyermek megszületését követően

Mivel a jelzáloghitel elengedés kapcsán menetközben többször is változtak a jogszabályok, ezért sokan beleeshetnek abba az anomáliába, hogy harmadik gyermekük után már 2019. június 30-ig igénybe vették az 1 millió forintos támogatást. Csakhogy a szabályok megváltoztak, és 2019. július 1-től 4 millió forint elengedés jár akkor, ha már a harmadik gyermekünket szeretnénk bevonni az ügyletbe.

A Magyar Közlönyben megjelent 2020. májusi változtatások függvényében így sok szülő jogosult a különbözetre abban az esetben, ha az 1 millió forintos támogatást még a szülés előtt, de a terhesség idején felvette június 30-ig, a gyermek viszont csak július 1. után született. Ilyenkor a szülőnek erről nyilatkoznia kell a járási hivatalban és igényelheti az ezzel együtt járó 3 millió forintos különbözetet, amit viszont minden háromgyermekes elbukott, akinek a harmadik utódja még június előtt érkezett.

Zeen is a next generation WordPress theme. It’s powerful, beautifully designed and comes with everything you need to engage your visitors and increase conversions.