TB jogviszony igazolása a babaváró hitelhez

A babaváró hitel feltételei között az egyik legkritikusabb pont sokak számára a TB jogviszony igazolása. Legyen szó külföldi munkavállalásról vagy éppen a biztosítotti jogviszony esetleges hiányosságairól, ennek a hitelformának a felvételéhez elengedhetetlen feltétele, hogy az igénylők egyrészt házaspárok legyenek, másrészt legalább az egyikük képes legyen igazolni 3 év folyamatos TB jogviszonyt.

Mi minősül TB jogviszonynak a babaváró hitel esetén?

A magyar jogszabályok természetesen pontosan meghatározzák, hogy mi minősülhet TB jogviszonynak a babaváró hitel kapcsán, így kizárólag azok igényelhetik a kölcsönt, akik az alábbiak közül 3 év folyamatos biztosítotti állapotot tudnak igazolni:

 • Valamilyen főállású keresőtevékenység, például alkalmazotti vagy vállalkozói jogviszonyban aktív státusszal szerepeltünk a magyar társadalombiztosítási rendszerben.
 • Főállású keresőtevékenységünk részeként valamilyen más ország társadalombiztosítási rendszerének vagy egy kapcsolódó nemzetközi szervezet szisztémájának a tagjai vagyunk.
 • Hallgatói jogviszonyunk van valamelyik felsőoktatási intézmény nappali képzésén, esetleg diplomás GYED-ben részesülnek.

Lényeges, hogy a fentiek összeadódhatnak a 3 éves folyamatos biztosítotti jogviszony esetén, így előfordulhat olyan eset, hogy valaki még csak egy évet töltött el alkalmazásban, de előtte évekig főiskolára járt nappali tagozaton, így számára a biztosítási kötelezettségekkel nem lehet probléma.

A TB jogviszony folyamatossága a következő esetekben is megmarad:

 • maximum 30 nap megszakítás egy munkahelyváltás vagy két biztosítási időszak között;
 • felsőoktatási intézményben rögzített nappali tagozatos hallgatói jogviszony után a rendelet 6 hónap türelmi időt ad az első munkahely megtalálására, így a diploma megszerzését követően nem szakad meg a TB jogviszony, ha fél éven belül munkát találunk vagy vállalkozást indítunk.

Gyakran előkerülő kérdés, ezért külön felhívnánk rá a figyelmet, hogy a 3 éves folyamatos TB jogviszonyba nem számít bele a közfoglalkoztatási időszak, sem a különféle segélyekkel, ösztöndíjakkal és megbízási szerződésekkel szerzett biztosítottság, melyek hitelfelvételkor is csak másodlagosnak tekinthetők.

Nem a 3 éves TB jogviszony az egyetlen feltétel

Nagyon fontos kitétel, hogy amennyiben valaki babaváró támogatást szeretne igényelni, a jogszabály szerint nemcsak a hároméves folyamatos TB jogviszonyhoz kapcsolódó feltételnek kell megfelelnie, hanem ebben a kategóriában egy további kritériumnak is. Ez úgy szól, hogy a kölcsönre való kérelem benyújtása előtt 180 napot – külföldről hazatérők esetében ez csak 90 nap – a magyar társadalombiztosítási rendszerben kell eltöltenie az ügyfeleknek. Ha tehát külhonban dolgozunk, még akkor sem igényelhetjük a babaváró hitelt, ha egyébként minden más feltételnek megfelelnénk.

Pontosan kiköti továbbá a jogszabály azt is, hogy a 180 vagy 90 nap során miként szerepeltünk a magyar társadalombiztosítási rendszerben. Ebből a szempontból csak az alábbi esetek fogadhatók el:

 • teljes foglalkoztatási idejű munkaviszony;
 • öregségi- vagy véglegesített rokkantsági nyugdíj;
 • szövetkezeti tevékenység;
 • kiegészítő tevékenységet nem folytató egyéni vállalkozói jogviszony;
 • kiegészítő tevékenységet nem folytató társas vállalkozói jogviszony;
 • egyházi szolgálati viszony;
 • őstermelői tevékenység;
 • főállású kisadózóként való bejelentés.

A TB jogviszony igazolása a babaváró hitelhez

Miután a babaváró hitel igényléséhez szükséges feltételeket tisztáztuk a TB jogviszony tekintetében, nagyon fontos kifejteni, hogy pontosan miként tudjuk igazolni a támogatás felvételéhez szükséges biztosítottságunkat. 

Szükséges hozzá a formanyomtatvány

Rengeteg igénylő ott bukik el nagyon sok időt a babaváró hitel igénylésekor, hogy nem néznek utána, pontosan mivel lehet igazolni a TB jogviszonyt a bankok számára, így a hitelekhez használatos formulákat követik, vagy egyszerűen kérnek egy papírt a munkahelyükön. Ez azonban komoly bonyodalmakhoz vezethet, hiszen a babaváró hitelhez elengedhetetlen a kapcsolódó formanyomtatvánnyal igazolni, hogy ezen a téren megfelelünk a feltételeknek.

A TB jogviszony igazolásához kapcsolódó formanyomtatványt a járási hivatalokban és a kormányablakokban érhetjük el, amit mindenképpen szerezzünk be még a hiteligénylés elindítása előtt, ezt ugyanis megfelelően ki kell töltenünk, lepecsételtetnünk és úgy leadnunk a pénzintézetnek az igénylésünkkel együtt. Tavaly július óta egységes formanyomtatvány érhető el a bankok számára. Érdemes ennek pontosan utánanézni, mert létezett előzőleg egy formanyomtatvány, ami hiányos volt, illetve nem lett egységesítve, ennek megfelelően a bankok ma már nem fogadják el. Ha a kormányablakból vagy a járási hivatalból kérjük, nyilván ilyen probléma nem fenyegethet minket.

Az a formanyomtatvány minden esetben megfelelő, melyen a kapcsolódó jogszabályra hivatkoznak, tehát megtalálható rajta a következő mondat:

Az egészségbiztosítás nyilvántartásában a babaváró támogatásról szóló 44/2019. (III.12.) Korm. rendelet 4. § (1) bekezdés c) pontjában foglalt feltételeknek – a 4. § (2) bekezdés szerinti követelmények figyelembevételével – megfelel

Mi történik, ha nincs megfelelő igazolásunk?

Dacára a formanyomtatványnak, még mindig előfordulhat, hogy rossz igazolást adnak le a TB jogviszony kapcsán a babaváró hitel igényléséhez. Amennyiben ilyen eset felmerül, a bankok mindig kiegészítést fognak kérni az igénylő részéről, ami a gyakorlatban annyit jelent, hogy az ügyfél egy új igazolást igényelhet a hivatalos szervektől, aminek a kiállítása legfeljebb 8 napot vesz igénybe ismét. Maximum ennyit csúszhat tehát ekkor a babaváró hitel felvétele.

Mindez azokat érintheti kellemetlenül, akiknek e leadási határidő előtti napokban derül ki a probléma, hiszen jogszabály rögzíti, hogy a kamatmentesség eléréséhez még a baba megszületése előtt el kell indítani a hiteligénylés folyamatát, méghozzá hiánytalan igénylések, dokumentációk és formanyomtatványok mellett.

A bankok már elektronikusan is fogadják a TB jogviszony igazolását

Már a bejelentés után óriási problémát okozott a babaváró hitel kapcsán a TB jogviszony igazolásának formaisága, és miután a későbbiekben sem javult különösebben a helyzet, sőt a járvány csak fokozta mindezt, a kormány és a bankok közös megegyezésének értelmében ezt a dokumentumot 2020. áprilisától már elektronikusan is benyújthatjuk a pénzintézeteknek.

Az MNB a járványhelyzet kirobbanását követően szólította fel a bankokat arra, hogy az államilag támogatott hiteleknél – így a babaváró támogatásnál is –, fogadják el a jövőben az elektronikus igazolásokat az ügyfelek TB jogviszonyáról. Ezt ugyanis korábban a pénzintézetek csak személyes ügyintézés során, nyomtatott formában fogadták el az ügyfelektől annak ellenére is, hogy a kapcsolódó kormányrendelet külön rendelkezett arról, hogy a bankoknak minden kérelmet el kell fogadniuk elektronikus úton is.

A valóságban azonban az intézmények egészen más gyakorlatot követtek, de az MNB felszólítását követően változott a helyzet, sőt jelentős mértékben egyszerűsödött is, hiszen mostantól a kiválasztott bank az igénylő számára közvetlenül az illetékes kormányhivataltól kérheti le a TB jogviszony igazolását elektronikus formában, ami nemcsak gyorsabb, hanem az igénylő számára lényegesen egyszerűbb megoldás is egyben.

A járványhelyzet fokozódása miatt az MNB javaslatot tett további könnyítő intézkedésekre is, így szorgalmazta a bankoknál, hogy alakítsanak ki olyan online felületet, ahová az ügyfelek feltölthetik elektronikusan kiállított dokumentumaikat. Ez nemcsak egy környezetbarát megoldás, de mindemellett sokkal egyszerűbb és gyorsabb is, miközben nem igényel személyes kontaktust, sőt még a lakhely elhagyását sem. 

A jövőben pedig talán további intézkedések is várhatók ezen a téren, hiszen az MNB arra kérte a bankokat, hogy biztosítsák az ügyfelek számára azt, hogy a jogszabályi kereteken belül minden olyan ügyet el tudjanak intézni, ami nem igényel személyes megjelenést, így idő kérdése, hogy a komplett babaváró hitel esetén mikor válik elérhetővé a teljes online igénylés lehetősége.

Zeen is a next generation WordPress theme. It’s powerful, beautifully designed and comes with everything you need to engage your visitors and increase conversions.