Revolut kártya

Revolut kártya – igénylés, csomagok, előnyök & veszélyek

Egyre nagyobb népszerűségnek örvend hazánkban is a Revolut kártya. Bár nem kizárt, hogy sokan csak most hallanak először erről a különleges alternatíváról, azonban lényegi tulajdonságai miatt teljesen biztos, hogy a kis startup ötletből elindult kezdeményezés a jövőben tömegeket hódíthat meg magának.

Segítségével a banki ajánlatokhoz mérten sokkal kedvezőbb devizaárfolyamon költekezhetünk, ha külföldön járunk, mindez pedig a szolgáltatás egyik oldala.

Hogy mit kell tudni 2020-ban a Revolut kártyáról, különös tekintettel ennek az alternatív megoldásnak a biztonságáról?

Sokkal több, mint egy külföldön használható prepaid kártya

Akik még csak most ismerkednek a Revolut kártyával, gyakran eshetnek abba a hibába, hogy egy egyszerű prepaid kártyának nevezik, ami akkor ideális, ha külföldre utazunk, hiszen ilyenkor feltölthetjük egy kívánt összeggel, amit az utazás során szabadon felhasználhatunk.

Bár valóban ez az egész rendszer alapja, azonban a lényeg a részletekben lakozik, hiszen egy Revolut kártya esetén

 • a pénzintézetek megkerülésével, az ilyenkor felmerülő extra költségek nélkül tudunk pénzt elhelyezni egy deviza alapú számlán;
 • a kérdéses keretösszegből pedig nemcsak vásárolhatunk, de mindemellett a készpénzfelvételi lehetőséggel is élhetünk a világ szinte bármelyik devizája kapcsán.

Hogy mindehhez milyen feltételeknek kell megfelelni?

 • Először is regisztrálni kell magunkat a Revolut rendszerén és hozzákötni egy jelenleg élő folyószámlát.
 • Másodszor le kell tölteni a kapcsolódó társalkalmazást.
 • Harmadszor pedig igényelni a kapcsolódó kártyát.

A Revolut kártyával rendelkező ügyfelek a fenti előnyök mellett bármikor szabadon küldhetnek egymásnak pénzt, azonban saját kontójukat kizárólag önmaguk bankszámlájáról, esetleg egy hitelkártyáról tudják feltölteni.

Mivel utóbbit vásárlásnak rögzíti a rendszer, ezért a bank részéről nem számítanak majd fel extra költségeket, de még a jóváírások is járni fognak.

A Revolut kártya előnyei fizetéskor és pénzfelvételkor

Ha külföldre indulunk, a Revolut kártya legnagyobb előnye minden esetben az, hogy kártyás fizetések során lényegesen olcsóbban tudunk fizetni, mint a hagyományos bankkártyákkal vagy hitelkártyákkal.

Ennek az oka nem más, minthogy a pénzintézetek ilyenkor a számukra legkedvezőbb, rendszerint a legmagasabb devizaárfolyamon számolnak a váltáskor, ellenben a Revolut kártyás fizetések mindig középárfolyamon történnek, amivel egy-egy nyaralás során akár több tízezer forintot is megspórolhatunk.

Hogy a pénzküldés a rendszeren belül teljesen ingyenes, sok esetben teljességgel életmentő lehet, ha éppen a nyaralás utolsó napján fogyott volna el a pénzünk, hiszen egy telefon az otthon maradt családtagoknak vagy ismerősöknek, és a probléma máris megoldódott.

Természetesen nemcsak kártyás fizetéskor, hanem pénzfelvételkor is rendkívül előnyös lesz ez a konstrukció.

Biztosan mindenki tisztában van vele, hogy egy bankkártyával kifejezetten drága a határokon túli készpénz felvétel lehetősége, egy hitelkártyát pedig még végszükség esetén sem szabad ilyesmire használni, hiszen az ezért levont összeg óriási pluszkiadás lehet.

A Revolut kártya esetén azonban a készpénzfelvétel a 2020-ban érvényes szabályok értelmében havi 200 eurós keretösszegig teljesen ingyenes, miközben belföldi használat mellett havi két készpénzfelvételre jogosít költségmentesen egy bizonyos összegig, bár ez nem zárja ki azt, hogy maga az ATM – főként külföldön – nem számol fel valamekkora díjat a használatért.

Természetesen a kártyának is megvannak a maga limitjei, ezáltal egy alapkártya esetében a következő korlátokkal kell számolnunk:

 • a készpénzfelvétel csak havi 75 ezer forintig van ingyen, egyébként a kivett összeg 2 százalékát vonják le a számlánkról;
 • ha külföldön vásárolunk, a devizaváltás 1 850 000 forintig lesz ingyenes, egyébként itt is 2 százalékos extra járulékot vesznek le a végösszegből.

A hazai népszerűsítést jelentős mértékben megnövelheti, hogy a Revolut kártya néhány hónapja már a forintot is támogatja.

Jelenleg mintegy 150 devizanemben használható, így gyakorlatilag nincs olyan pontja a világnak, ahol ne tudnánk használni, miközben az egész átváltási procedúra és egyebek a háttérben zajlanak, tehát itthon feltöltjük forinttal, majd az adott országban az ott érvényes devizában fizethetünk vele.

Nagy előnye, hogy a kártyát ma már kriptovalutával is fel lehet tölteni, tehát elmehetünk nyaralni akár bitcoinból is, miközben lehetőségünk van bármilyen pénznemből, így akár forintból valamilyen kriptopénzt váltani, a határ a csillagos ég.

Az egész pikantériája, hogy mindez teljesen ingyenes, a költekezéskor pedig szükség esetén mi dönthetünk, hogy éppen akkor melyik devizát alkalmazzuk, amivel még kedvezményesebb vásárlásokat is lebonyolíthatunk.

 A Revolut kártya igénylése

Az igénylés szempontjából a Revolut kártyához sokkal könnyebb hozzáférni, mint bármelyik másik bankkártyához.

Az egész folyamat online zajlik, ezáltal az igénylőfelületen egyszerűen regisztrálunk, majd a megfelelő adatok kitöltését követően csak türelmesen kivárjuk a kártya érkezését.

Mivel már Magyarországon is teljes szolgáltatáskörrel érhetjük el, ezért az egész regisztrációs és igénylési folyamat teljesen magyarul zajlik.

A Revolut kártya kényelmi szolgáltatásairól

Hogy anyagilag jó döntés a Revolut kártya igénylése és használata, az már fentebb kiderült, ami azonban ennél is lényegesebb, hogy rengeteg extra kényelmi szolgáltatás tartozik hozzá, mely folyamatosan arra ösztönzi az ügyfelet, hogy még akkor is ezt használja, amikor egyébként nem lenne indokolt.

Ilyen kényelmi opció többek között a költségmegosztás, aminek a lényege az, hogy a kártyatulajdonosok rendkívül könnyedén meg tudják osztani egymás között a pénzügyeket.

Ha például barátainkkal indulunk el nyaralni, az autó tankolását követő fizetéskor beállíthatjuk, hogy a végösszeget a kapcsolódó applikáció megfelelő részekre ossza fel – mi dönthetünk arról, hogy kik között –, így rögtön mindenki egyenlő arányban beszállhat az üzemanyagköltségbe, hogy maradjunk ennél az egyszerű példánál, ami az élet számtalan területén alkalmazható.

Ezen felül a Revolut kártya állandó használatára ösztönöz minket a költségvetés készítésének  lehetősége, valamint a malacpersely funkció. Ennek a lényege, hogy bizonyos időközönként listázhatjuk költségeinket, aminek részeként segít nekünk az applikáció rámutatni azokra a pontokra, melyek segítségével spórolhatunk.

Ha pedig a malacpersely lehetőségét alkalmazzuk, a rendszer minden költésünk után egy bizonyos összeget félretesz és elkülönít, amihez bármikor szabadon hozzáférhetünk, de spórolhatjuk is nehezebb napokra, vagy például arra az esetre, ha valami kihagyhatatlan ajánlattal találkoznánk.

A Revolut kártya és az Apple Pay

Világszerte egyre nagyobb népszerűségnek örvend az Apple Pay, mely az Apple okostelefonjait és egyéb készülékeit használó ügyfelek pénzügyi szolgáltatása, és természetesen ma már a Revolut kártyás ügyfelek számára is elérhető.

Ez a gyakorlatban annyit jelent, hogy ha iPhone vagy Apple Watch tulajdonosok vagyunk, akkor az Apple Pay jóvoltából már okostelefonunk és okosóránk segítségével is indíthatunk Revolut-alapú tranzakciókat úgy, hogy az szintén ne kerüljön nekünk tetemes extra költségekbe.

Arról nem is beszélve, hogy a fizetés ezzel a legtöbb esetben még könnyebb lesz!

A Revolut kártya és a kriptovaluták

A kriptovaluták jelenleg világszerte egyre nagyobb népszerűségnek örvendenek, így nem meglepő, hogy a Revolut kártya ezeket a pénznemeket is támogatja, habár egyelőre közel sem mindet.

Amit a szolgáltató biztosít, hogy bitcoint, bitcoin casht, ethereumot, litecoint és ripple-t biztosan díjmentesen, jutalék nélkül tudunk vásárolni ilyen kártyával.

A folyamat ugyanúgy működik, mint amikor devizát váltunk, csak kiválasztjuk a valutanemet, majd beállítjuk a keretösszeget, és máris használatba vehetjük, azonban rendkívül lényeges, hogy ezzel nem leszünk kriptovaluta-tulajdonosok, csak a használati lehetőséget vásároljuk meg.

A Revolut kártya és a részvények

Természetesen a Revolut kártya is ideális választás abban az esetben, ha részvénykereskedésre szeretnénk alkalmazni, ezáltal segítségével a NYSE több mint 300 cégét- és az amerikai NASDAQ-t felölelő részvényekkel lehet jutalék nélküli kereskedelmet folytatni.

Amennyiben alapszámlánk van, akkor havi szinten legfeljebb 3 tranzakciót indíthatunk ebből a célból, míg a Premium számlákkal pedig havonta 8 lehetőséget kapunk.

A 2020-as díjak értelmében minden további tranzakció 368 forintba kerül, függetlenül attól, hogy mekkora összeget emésztett fel.

A részvénykereskedelemhez azonban érdemes Metal csomagot választani, hiszen csak ebben kínálnak korlátlan mennyiségű tranzakciót, amiért cserébe a Revolut éves szinten számol majd fel egy 0,01 százalékos, tehát kifejezetten elenyésző felügyeleti díjat.

A Revolut kártya és a biztonság

Mivel tetemes pénzösszegek is keresztülmehetnek rajta, ezért nyilván mindenkit foglalkoztat a kérdés, hogy mennyire biztonságos a Revolut kártya és a mögé felhúzott rendszer?

A fejlesztők rengeteg védelmi funkciót álmodtak meg hozzá az elmúlt időszakban, így amennyiben például ellopják vagy elveszítjük a kártyát, elegendő csak belépni az okostelefonos applikációba ahhoz, hogy letiltsuk a számlát, de ugyanitt természetesen a feloldás sem sokkal komplikáltabb feladat.

Ezen felül olyan biztonsági funkciók beállítására is lehetőségünk nyílik, minthogy példának okáért a kártyánkat csak akkor lehessen használni, ha a telefonunk is ott van a közelben, tehát semmivel sem nevezhetnénk jelentősebb kockázatnak, mint más bankkártyát.

Nyilván a pénzünk biztonsága már más lapra tartozik, hiszen a Revolut egy olyan szolgáltató, melynek hátterében nem egy bankot találunk annak ellenére sem, hogy korábban megállapodást kötöttek a Barclays és Lloyds pénzintézetekkel, akik viszont csak pénzkezelési szolgáltatást biztosítottak, betétvédelmet nem.

A jövőben természetesen a Revolut részéről jelentős fejlesztések várhatók, amit jól mutat, hogy Litvániában már szereztek egy banki licencet. Ez annyit jelent, hogy a litván számlatulajdonosok az egyetlenek, akik rendelkeznek betétbiztosítási alapvédelemmel, az összes többi számla esetén viszont ez a protekció még hiányzik.

Hiába érhető el tehát már hazánkban is, az Országos Betétbiztosítási Alap semmilyen felelősséget nem vállal a Revolut kártyás ügyfelek számára, amit nem árt figyelembe venni azelőtt, hogy tetemes összegeket utalnánk rá.

A szolgáltató természetesen folyamatosan tárgyal az EU-s bankokkal, így a jövőben a helyzet változhat, 2020-ban azonban ez a hivatalos álláspont a biztonság tekintetében.

Sokak számára okozhat kellemetlenséget ebben a témakörben, hogy ha problémánk támad Revolut számlánkkal, akkor egyelőre csak angol nyelven intézhetjük reklamációinkat, magyar ügyfélszolgálat még nincs.

Ezen túlmenően komoly biztonsági kockázatnak tűnhet, hogy a Revolut bár bőven kinőtte startup-jellegét, ellenben messze nem tart még egy PayPal szintjén, azaz elég ingatag lábakon áll a vállalat, hiszen a pénztermelés szempontjából egy olyan modellt választottak, ami csak akkor lehet igazán sikeres, ha hosszabb távon rengeteg felhasználó pártol a szolgáltatás mellé.

Egyelőre a kártya használata valójában ingyenes, pénzt csak a következők termelnek a vállalat számára:

 • ha valaki túllépi a limiteket, és különdíjat fizet;
 • prémium csomagot vásárol;
 • biztosítást köt;
 • mindemellett pedig az árfolyamok kedvezően alakulnak az átváltáskor.

A Revolut kártya biztosítása

Mint minden banki- és hitelkártyás konstrukciónál, úgy természetesen a Revolut kártya esetén is lehetőségük van az ügyfeleknek biztosítást kötni, mely nagyon minimális extra költséget jelent, ezért pedig alapszintű, de részleges anyagi biztonságot nyújt az ügyfélnek, és bevételeket a szolgáltatónak.

A biztosítások lényege, hogy mindegyik GPS-alapon él, tehát akkor aktiválódik csak, ha valaki átlépi az államhatárt, és ilyenkor elkezd peregni a számláló, ami alapszinten napidíjon alapul, 2020-ban pedig 1 brit font a költsége.

Természetesen lehet váltani éves biztosítást is, ami akkor éri meg a leginkább, ha egy hónapnál többet tartózkodunk külföldön, hiszen ebben az esetben 30 font lesz a szolgáltatás díja.

Prémium csomagok a Revolut kártyához

Az alapszolgáltatások tekintetében a Revolut kártya mindenkinek teljesen ingyen használható, azonban a startup a könnyebb életben maradás érdekében úgy döntött, hogy különféle prémium csomagokat vezet be a felhasználók számára.

Ennek köszönhetően az ügyfelek ma már válogathatnak Premium és Metal csomagok között, melyek azt a célt szolgálják, hogy egy bizonyos összegű havidíj mellett – előbbinél 2500, utóbbinál 4200 forint körüli értékről beszélünk 2020-ban – csökken a készpénzfelvételi limit, miközben a devizák közti átváltás értéke is korlátlanná válik. 

A Premium csomag esetén így havi szinten maximum 150 ezer, a Metal előfizetésnél pedig 220 ezer forintot vehetünk fel díjmentesen, de ezek a kártyák különféle más nívós szolgáltatásokra is feljogosítanak minket, például repülőtereken belépést nyerünk általuk exkluzív várókba, élvezhetjük az automatikus repülőjegy- és szállásfoglalás előnyeit, miközben virtuális kártyákat is igényelhetünk magunknak.

Ezeket a csomagokat nyilván nem az átlagos felhasználók számára találták ki – elég csak arra gondolni, hogy a devizaváltási limit 6 ezer euróra emelkedik, amit a legtöbben több év után sem érnek el, nemhogy egyetlen hónap alatt –, ezáltal leginkább akkor jöhet szóba, ha céges számlaként használjuk vagy befektetésként tekintünk rá.

Céges számla indítása

Ma már céges számla indítására is lehetőségük van az ügyfeleknek a Revolut for Business opció részeként, ami bizonyos esetekben teljesen ingyenes.

Lényeges itt megjegyezni, hogy ez akkor éri meg a leginkább a magyar cégtulajdonosoknak, ha az adott vállalkozás számlavezetése valamilyen vezető külföldi valutában, például euróban, dollárban vagy angol fontban történik, forint alapú megoldások egyelőre nincsenek.

Maga a bizniszcsomag is folyamatos fejlődésben van, ezáltal érdemes újra és újra szemügyre venni a felkínált lehetőségeket, lévén a Revolut célja az, hogy az üzleti ügyfelek egy olyan teljeskörű szolgáltatást kaphassanak hosszabb távon, ami teljes egészében lefedi a vállalkozások kapcsolódó lehetőségeit.

A szimpla kifizetések mellett tehát a kapcsolódó applikációval és programokkal lehessen intézni a könyvelést, a bérszámfejtést, a különféle banki tranzakciókat, de akár még a hitelfelvételeket is. 

Zeen is a next generation WordPress theme. It’s powerful, beautifully designed and comes with everything you need to engage your visitors and increase conversions.